Sunday, April 5, 2020

Kari Terung Udang

Ok gais.  Hari ni kita menerung ya memandangkan buka icebox, sayur terung saja yang ada hahaha. So, hari ni sis mau share ni resepi.  Resepi ni sis dapat dari facebook.  Tapi sis modified sikit cara memasaknya.  

Bahan-bahan (A):

4 batang terung (belah 2 dan dipotong 2-3 inci)/digoreng
12-15 ekor udang basah (tak perlu buang kulit)
1 biji tomato
4 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh bersama sedikit air/dikasi jadi pes)
1 kotak santan 200ml (sis pakai jenama Ayam Brand yang warna biru)
2 sudu makan air asam jawa
Garam & aji secukup rasa

Bahan-bahan (B) tumis:

1 biji bawang besar (dihiris halus)
6 ulas bawang merah (dibelah 2 saja)
2 tangkai dan kari
1 sudu teh halba
4-5 sudu makan minyak masak

Cara-cara memasak:

1.  Mula-mula goreng terung (terung tu letak asam jawa, kunyit, garam & aji) - setelah masak asingkan.

2.  Panaskan minyak, tumis bahan-bahan B hingga wangi.  Bila bawang menjadi perang, masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak.

3.  Masukkan tomato dan udang basah dan kacau rata.  Kemudian masukkan santan dan air asam  jawa kacau rata dan biarkan masak.  Masukkan terung yang telah digoreng tadi dan masukkan garam & aji.

4.  Selesai.  Jadi laa kari terung udangku.  Sedappp....



Sorry gais, gambarnya tidak berapa lawa. Kari pun berjurit.  Hihihi. Janji lakiku puji sedap.  Hihihi.  Next time mau masak ni guna kepala ikan salmon pulak.  

No comments:

Post a Comment