Tuesday, May 26, 2020

Soto Ayam Hajah Rosmala

Today is soto day.  Soto ayam style "Hajah Rosmala" - from Tawau mariii... Thanks to my kazen Alicia Kee sebab share resepi soto mamak dia 😆. 

Bahan untuk sup: 

Ayam (saya guna separuh ayam)
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 biji bawang besar 
1.5 inci halia 
2.5 inci lengkuas 
3 batang serai 
1 sudu makan ketumbar 
1 sudu makan jintan manis 
1 sudu makan jintan putih 
1 biji buah keras 
1 sudu besar lada putih 

1.  Kisar semua bahan di atas dan tumis hingga pecah minyak. Tumis bersama 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis).  
2.  Masukkan air dan ayam.  Rebus sehingga ayam sudah empuk masak.  Matikan api.
3.  Kemudian keluarkan ayam.  Ayam yang telah direbus tadi diletak kunyit, garam dan ajinomoto lalu digoreng sekejap (hingga warna brownish)
4.  Ayam yang telah digoreng tu dicarik-carik isinya.  Tulang ayam dimasukkan semula ke dalam sup.

Bahan untuk soto:

Mee hoon
Telur rebus
Bawang goreng (merah) (buat sendiri lagi sedap)
Limau (belah dua)
Daun Sup (potong halus)
Daun bawang (potong halus)
Pegedil (buat sendiri - resepi lihat di bawah)
Sambal lada (buat sendiri)
Nasi himpit (saya tidak letak sebab tidak suka)



Cara buat pegedil:

1.  Goreng kentang.
2.  Lenyekkan kentang semasa panas-panas (selepas angkat dari kuali)
3.  Apabila sudah lenyek, masukkan daun bawang, bawang goreng, garam dan ajinomoto.
4.  Ramas sebati dan bentukkan bulat.
5.  Celur pegedil ke dalam telur (yang telah didadar) sebelum digoreng.
6.  Goreng sekejap dan angkat.  Siap.


No comments:

Post a Comment