Thursday, May 28, 2020

Sup Tulang Gantung


Hari ni aku pesan sama laki suruh belikan tulang di Hong Seng Damai. Aku cakap ndak payah la beli tulang bidai sebab terlalu berisi. Muak aku kalo terlampau daging.  Aku ni suka tulang2..sebab isi nya sikit. 1 jam setengah aku tunggu di rumah. Bahan-bahan untuk sup sudah si Rika kasi sediakan tinggal tulang untuk dimasak dengan pressure cooker Philips (bukan NOXXA ya).  Sekali lakiku pulang, terkejut aku tingu tulang yang dibelinya. Sikit betul 😅. Sudah la kecil dan memang tulang (kurang isi), baru sikit lagi dia beli. 7 ketul jak ya. Harga dalam RM17.  Bayangkan untuk 3 orang makan. Macam gantung bah masak/makan. Harapanku masak tu sup boleh la dua kali makan (sampai ke malam) 😅😅😅. Ini sekali makan jak ya 🤣🤣🤣. Baru dia kesedapan lagi. Ketara gantung la kan 😅😅😅. 

Bila kamurang tingu gambar ni mesti lepas ni kamu mengunjar sup tulang kan. Hahaha. Macam mana cara kamu masak sup tulang? Aku punya style simple ja ya. 

Bahan-bahan:

Tulang daging
Bawang merah (blend)
Bawang putih (blend)
Bawang besar (blend)
Halia (blend)
Sup Bunjut
4 sekawan
Rempah sup
Serbuk lada hitam (ikut suka)
Kentang (optional)


Semua bahan ni aku masukkan dalam pressure cooker bersama-sama dengan tulang (tanpa tumis).  Actually kalau mau tumis dulu pun ok juga. Dua-dua cara aku pernah buat. Terpulang sama kerajinan masing-masing. Cuma kalau tumis tu ada sedikit berminyak nanti tu sup.  Guna pressure cooker memang cepat.  Daging cepat lembut. 30 minit ja siap. Tinggal letak perasa.  Bila mau hidang untuk makan letaklah daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Makan sama lada + kicap is my favourite... berpeluh-peluh sis. Hahaha...

Sekian.

No comments:

Post a Comment