Saturday, May 30, 2020

Husky - My Pride and Joy Joy Joy

Husky is now 8 months old and semakin sangat nakal.  How time flies.  Jan la cepat besar sangat Husky πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  Comel sangat anak mami ni bah.  Bikin aku geram sama dia hari-hari.  Kerjanya pagi-pagi suka kasi bangun aku.  Kenapa? sebab... dia nak makan treats 😏😏😏.  Itu la perangai Husky.  Tapi ni anak tidak suka dibelai-belai kecuali kalau dia mengantuk sangat. 









P/S:  Now you know kan why my baju raya suppose to be grey?? Hahaha... #ikutwarnaHuskylaa

Friday, May 29, 2020

Lady F Cake Topper

Icebox rumahku rusak (will blog about this later).  Jadi barang-barang dari icebox terpaksa dikeluarkan. Then aku terjumpa nampak ni birthday cake topper ku (edible image) time harijadiku  September 2018 πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  Yesss... i know sudah lama πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  Sudah expire la bah tu kan πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  Kira-kira umur nya ni  sudah 1 tahun 8 bulan.  Boleh masuk muzium kek sudah ni.  


Berfikir aku konok samada mau buang kah ni tidak ya.  Macam sayang pula sebab conditionnya kira masih bagus.  Lagipun masih cantik aku di situ bah 😜😝 hahaha.  Bukannya aku mau makan ni barang. Walaupun sebenarnya benda ni boleh dimakan (edible image yang diperbuat daripada gula & tepung jagung - menurut si Tini la tukang buat kek ku).  Tapi siok bah ditingu-tingu bikin kenang-kenangan hasil kerja tangan si Tini πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ.  

Aku test-test kunuk cucuk ni topper di pasu bunga di luar rumah.  Kasi jadi perhiasan konok.  Tapi kalau kena hujan pasti hancur juga tu.  Ndak sampai 5 minit kunampak banyak sudah semut halus hinggap.  Ketara la aku ni manis kan πŸ˜œπŸ˜πŸ˜‚.  Terus aku ndak sampai hati biarkan di luar pulak πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….  Aku berniat kunuk mau buang topper ni selepas harijadiku yang akan datang nanti bulan September ni.  Biar kasi genap jadi dua tahun. Apa pendapat you ouls?? Should i throw it away or just keep it πŸ€”πŸ€”πŸ€”?  





Ini la gambar birthday kek ku tahun 2018 tu.  Simple but cute.  Tini juga yang tidak pernah mengecewakan aku.  I lerf u Tin @tiniadnan86 πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ.  Thank you @sidarsalleh sponsor my cake.  I love it.


P/S:  Tahun ni punya kek terpaksa tema PKP hahaha.

HappyCall VS Tefal

Orang shopping raya beli baju/kasut.  Aku pula... beli periuk/pan.  Hahaha... ni gara-gara terpengaruh sama si Suzana. Dia bilang tu kuali/periuk jenama Happycall from korea bagus konok... ada diamond coating.  Jadi aku beli la sebab ngam-ngam ada discount 30% di Parkson and lagipun kebetulan hari tu adalah Bonuslink member's day sale... dapat la 5x ganda bonuslink points.  Weeehooo...

Aku beli 1 wok dan 1 periuk kecil color green yang comel untuk rebus telur/masak maggie 😁🀭. Selama ni aku setia pakai brand Tefal jak. Kebetulan Tefal pun ada promo pan set (2 pcs for RM120++), so terbeli la aku sekali.  Boleh la pakai untuk guring-guring ikan/telur 🀣. Terus 3 bah wok/pan ku pajak 🀣🀣🀣. Ni kali la. Pakai untuk 2-3 tahun la ni. Its about time juga sebab pan/wok yang ada di rumah sekarang ni sudah expire 🀦‍♀️🀷‍♀️. PKP punya pasal...hari-hari memasak 😁😁😁 

#goodforme #wok #happycall #tefal #happyme #doyouknowiloveperiukkuali? #incaseyoudidntknow





P/S:  Do you know i love periuk/wok/pan? Do check out my post year 2014 sebelum ni.

Thursday, May 28, 2020

Young Living - One Day Sale


Anak buah whatsapp me this time-time tengah malam begini. Offer yang begitu menarik sekali ooo... Aiyooo... why now?? Time esbox ku bikin hal juga ko bikin sale.  Bah cepat kamu grab... start jam 9am-6pm esok while stocks last ya. Harap-harap aku ampit. Hahaha.

#ijustcantresist #butworthit #youngliving #younglivingessentialoils #1daysaleonly

Sup Tulang Gantung


Hari ni aku pesan sama laki suruh belikan tulang di Hong Seng Damai. Aku cakap ndak payah la beli tulang bidai sebab terlalu berisi. Muak aku kalo terlampau daging.  Aku ni suka tulang2..sebab isi nya sikit. 1 jam setengah aku tunggu di rumah. Bahan-bahan untuk sup sudah si Rika kasi sediakan tinggal tulang untuk dimasak dengan pressure cooker Philips (bukan NOXXA ya).  Sekali lakiku pulang, terkejut aku tingu tulang yang dibelinya. Sikit betul πŸ˜…. Sudah la kecil dan memang tulang (kurang isi), baru sikit lagi dia beli. 7 ketul jak ya. Harga dalam RM17.  Bayangkan untuk 3 orang makan. Macam gantung bah masak/makan. Harapanku masak tu sup boleh la dua kali makan (sampai ke malam) πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. Ini sekali makan jak ya 🀣🀣🀣. Baru dia kesedapan lagi. Ketara gantung la kan πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. 

Bila kamurang tingu gambar ni mesti lepas ni kamu mengunjar sup tulang kan. Hahaha. Macam mana cara kamu masak sup tulang? Aku punya style simple ja ya. 

Bahan-bahan:

Tulang daging
Bawang merah (blend)
Bawang putih (blend)
Bawang besar (blend)
Halia (blend)
Sup Bunjut
4 sekawan
Rempah sup
Serbuk lada hitam (ikut suka)
Kentang (optional)


Semua bahan ni aku masukkan dalam pressure cooker bersama-sama dengan tulang (tanpa tumis).  Actually kalau mau tumis dulu pun ok juga. Dua-dua cara aku pernah buat. Terpulang sama kerajinan masing-masing. Cuma kalau tumis tu ada sedikit berminyak nanti tu sup.  Guna pressure cooker memang cepat.  Daging cepat lembut. 30 minit ja siap. Tinggal letak perasa.  Bila mau hidang untuk makan letaklah daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Makan sama lada + kicap is my favourite... berpeluh-peluh sis. Hahaha...

Sekian.

Wednesday, May 27, 2020

Tangle Teezer Hairbrush


Hari ni aku mau share barang bagus sama kamu yang menghadapi masalah dengan rambut kusut atau rambut yang susah disisir. Macam kes aku la bah ni.  FYI, aku paling malas dan tidak suka menyisir rambutku. 1 hari 1 kali saja aku sisir rambutku sebelum keluar rumah.  Mesti kamu tidak picayakan. Jadi bayangkan kalo aku tidak keluar rumah.  Memang tidak menyisir la jawapannya. Macam rambut nenek kebayan bah aku.  Aku tidak suka sisir rambutku sebab rambutku ni jenis halus... menyangkut2 sebab kering/tangled. 

So dijadikan cerita, aku pigi Parkson Imago hari tu beli barang. Time aku que mo membayar, aku nampak la ni sisir Tangle Teezer namanya. Actually sudah lama bah aku mo beli ni sisir tapi tidak terjumpa.  Selama ni nampak berjual di online saja.  But since sudah ada depan mata, bah menerai membeli la aku konok. Nahhh... ndak pernah bah aku membeli sisir semahal ini.  RM69.00 bah harganya 🀣🀣🀣. Selama ni harga sisirku less than RM10 jer.  Itupun bertahun-tahun dipakai.  Yang kuat membeli sisir ni lakiku sebenarnya. Apa ndaknya.... asal travel lupa bawa sisir.  Nah melalut sudah aku kan. 

Jadi, aku mau kasi tau kamu ya....sejak aku ada sisir ni... rajin sudah aku sisir rambutku. Sebab ni sisir memang bagus ohh. Senang sikit aku sisir rambut. Rambut berkulut pun boleh terbuka/terlerai. Kalau dulu kan, rambutku tersimpul ikat mati, nah jawapannya aku gunting ja tu.  Sekarang ni ndak sudah sakit rambutku setiap kali menyisir walaupun rambutku basah (lepas cuci). Rajin aku menyisir eh.  Macam Rapunzel bah 😁🀭. Sebelum tidur pun aku sisir rambut ya 😁🀭. 

Oh ya! Kalo kamu mau beli ni sisir, ada berjual di Parkson Imago (Ground Floor) tepi kaunter Biotherm. Boleh guna la kod promo LADY F utk dapatkan discount hahahaha (percaya la kamu ya hahaha). Tembirang ja aku tu. vItu saja la. 

Sekian terima kasih. 

#tangleteezer #hairbrush #bukanmenjual #justsharing #ladyFtestimoni










Happy 51 Year Anniversary


27 May 2020
HAPPY 51 YEAR ANNIVERSARY 
TO MY PARENTS

Tuesday, May 26, 2020

Soto Ayam Hajah Rosmala

Today is soto day.  Soto ayam style "Hajah Rosmala" - from Tawau mariii... Thanks to my kazen Alicia Kee sebab share resepi soto mamak dia πŸ˜†. 

Bahan untuk sup: 

Ayam (saya guna separuh ayam)
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 biji bawang besar 
1.5 inci halia 
2.5 inci lengkuas 
3 batang serai 
1 sudu makan ketumbar 
1 sudu makan jintan manis 
1 sudu makan jintan putih 
1 biji buah keras 
1 sudu besar lada putih 

1.  Kisar semua bahan di atas dan tumis hingga pecah minyak. Tumis bersama 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis).  
2.  Masukkan air dan ayam.  Rebus sehingga ayam sudah empuk masak.  Matikan api.
3.  Kemudian keluarkan ayam.  Ayam yang telah direbus tadi diletak kunyit, garam dan ajinomoto lalu digoreng sekejap (hingga warna brownish)
4.  Ayam yang telah digoreng tu dicarik-carik isinya.  Tulang ayam dimasukkan semula ke dalam sup.

Bahan untuk soto:

Mee hoon
Telur rebus
Bawang goreng (merah) (buat sendiri lagi sedap)
Limau (belah dua)
Daun Sup (potong halus)
Daun bawang (potong halus)
Pegedil (buat sendiri - resepi lihat di bawah)
Sambal lada (buat sendiri)
Nasi himpit (saya tidak letak sebab tidak suka)



Cara buat pegedil:

1.  Goreng kentang.
2.  Lenyekkan kentang semasa panas-panas (selepas angkat dari kuali)
3.  Apabila sudah lenyek, masukkan daun bawang, bawang goreng, garam dan ajinomoto.
4.  Ramas sebati dan bentukkan bulat.
5.  Celur pegedil ke dalam telur (yang telah didadar) sebelum digoreng.
6.  Goreng sekejap dan angkat.  Siap.


Monday, May 25, 2020

My Raya OOTD


This year tema color baju raya suppose warna Grey.  But since baju laki tidak siap disebab PKP... the show must go on juga 😜😜.  So, terpaksa la pakai baju 3 tahun lepas (baju yang tak pernah dipakai) untuk kasi match sama warna baju laki yang lebih kurang colornya (padahal tak sama pun).  Hahaha...  Cuk tak hakak? ala-ala tak pandang camera konok.  Etching gitew... hahaha... 

Sunday, May 24, 2020

Raya PKPB Be Like

Raya PKPB be like πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.  Kena ikut SOP beraya di rumah orang walaupun di rumah family sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  Comel sangat la gaya tuan rumah nie πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.




Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2020
MAAF ZAHIR DAN BATIN
0-0 yer 😁

P/S:  Tahun ni sambut Raya dekat KK jer... pigi makan di rumah SIL aje. Tak balik kampung sebab PKPB.  Sedih... Huhuu... 







Tuesday, May 19, 2020

Biskut Coklat

PKP oh PKP.  Ko buat aku jadi rajin dan kreatif.  Hahaha... Projek seterusnya is bikin biskut coklat.  Nampak simple and senang tapi lamaaaanya la bah.... baru siap πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….  Maybe sebab ovenku kecil.  Hanya boleh masuk 1 tray saja untuk membakar.  Setiap 1 tray dibakar selama 30 minit.   Bayangkan bah dari jam 10.30am aku and Rika memerojek,  jam 3pm baru selesai membakar.  Dan akhirnya... hanya dapat 1 balang setengah saja πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. FYI, resepinya ni gue dapat dari instagram @bawangchannel.  




Resepinya boleh tengok dekat bawah ni yer.  Mana tau you ouls nak cuba πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€


Saturday, May 16, 2020

Projek Color Rambut LIESE

Hari ni buat projek mengcolor rambut DIY di rumah.  First time buat sendiri di rumah ohh.  Mujur ada si Rika di rumah boleh bantu-bantu mengecat.  Not bad juga la hasilnya macam buat di salon juga.  Kalau bikin di salon brapa ratus sudah ni harganya.  Hihihi.  Aku guna produk LIESE (Creamy Bubble Color - Cool Ash).  Senang guna macam pakai syampu saja.  Boleh didapati di Watson/Guardian dengan harga RM30.00++ sekotak.  FYI, aku cuma pakai 1 kotak saja walaupun rambutku panjang sebab rambutku bukannya tebal pun.







Hasilnya... 


Actual color tidak seperi dalam gambar ni.  More to ke hijau-hijauan.  Maybe pasal lighting jadi nampak warna tu agak keperangan. Boleh nampak juga tu color macam rata.  Nanti tingu 1 minggu kemudian baru tau warna sebenarnya.  Sebab biasanya lepas 1 week baru warna tu akan turun sebati. Itu saja la aku mau share hari ni.  Bye!

My Ikan Steam Kerapu Merah

Hari ni laki beli ikan kerapu merah dari pasar Menggatal.  First time la membeli ikan kerapu ni.  Sebab aku balik-balik suruh beli ikan yang aku boleh steam guna my TRIO.  Jadi betul-betul dibelikannya aku ikan kerapu.  Bukan alang-alang ya.  Beratnya 1.1kg.  Harganya cuma RM17.00.  Hokayyy.... that was cheap ya. 

Jadi, aku pun semangat la mau men-steam ini ikan.  Resepi stim ikan kali ni aku mau cuba guna resepi dari my friend si Suzana sebab aku nampak dia selalu post-post gambar ikan stimnya dekat IG yang nampak sangat menarik.

Aku siap gambar ikan tu dan send sama bapaku.  Bapaku call aku and ajar cara potong tu ikan supaya ikan tu boleh dikasi tiarap di atas piring πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.  Well, food presentation is very important.  Preparing untuk stim ikan ni sekejap sebenarnya.  Mudah dan sangat senang sebab bahan-bahannya tidak banyak.  Memang semua bahannya ada dalam icebox sudah.

So, menu berbuka puasa hari ini adalah sangat simple.  Ikan kerapu steam kicap and sayur sawi garlic.  Ikan tu masak ngam-ngam waktu berbuka. Dia punya rasa.... maigattt... Wow! SANGAT SEDAP! And tidak mengecewakan.  Thank you Suzana.  I lop u πŸ’–πŸ’‹. #achievementunlock! Hahaha..




I want to share with you gais dia punya resepi di sini.  Mungkin ada yang berminat mau cuba kan.

*Bahannya:

1 ekor ikan kerapu merah
Fish sauce (Entah apa brand)
Seafood sauce (aku guna Lee Kum Kee)
Sos tiram (juga from Lee Kum Kee)
Kicap soya cair (aku guna KIKOMAN)
Lada putih
Sesame oil (minyak bijan)
Sikit gula
Maggie Cukup Rasa

*All mix with hot water.  Baru siram atas ikan, perap kejap.  Aku perap dalam 30 minit gitu. Then steam tu ikan.  Aku set 20 minutes guna steamer TRIO ku.  Memang power.

5 minit sebelum ikan tu masak, aku masukkan halia hiris.  Then after 20 minutes, ikan sudah masak... baru la i tabur aksesories.  Korang boleh letak apa ja yang korang suka.  Yang ni aku letak halia hiris (goreng), bawang putih dicincang (goreng), daun bawang (hiris) dan daun sup.  Kalau ada daun ketumbar lagi wangi.  Tapi since tiada ketumbar, aku kasi letak daun sup ja la.  But before aku letak aksesories, aku tuang lagi sedikit minyak bijan di atas ikan supaya wangi.  Kasi perfume-perfume dia sikit πŸ˜†.  

Okay, selamat mencuba.

Thursday, May 14, 2020

Memanik & Membatu

Projek malam ini - menampal dan membatu baju yang sudah lama siap. Bongkar manik dan batu  terjumpa warna yang sesuai. Gigih sis kasi siap πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. Boleh sudah dipakai untuk fesyen show dalam rumah atau dipakai raya tahun depan atau acara yang sewaktu dengannya 🀭🀭🀭.  Raya tahun ni sis tak balik kampung.  Duduk di rumah jer la ... sambil tingu IG/FB πŸ˜… dengan memakai baju tidur.  Kesian baju-baju sis yang sejak tahun lepas lagi dah siap terpaksa carry forward ke raya tahun 2021 πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….  Itu pun kalau masih muat la.



#acaramemaniksetiaptahun😁 #walaupuntahunnitakraya

Tuesday, May 12, 2020

Kisah Food Steamer TRIO dan Kuih Seri Muka

Haiii.... kamu ingatkah post ku pasal bikin puding caramel hari tu?  Alaa... pasal kes yang aku punya periuk kukus bucur time mengukus tu.  Hihihi.  

So, akhirnya... aku telah membeli Food Steamer letrik ya.  Jenama TRIO menjadi pilihan hati setelah menggoogle dan bertanya pendapat kawan-kawan yang menggunakan TRIO Food Steamer ni.  So, ini la dia.



Aku beli ni di Shoppee.  Kira murah la.  Harganya baru RM279.00.  Model TFS-28.  Size 25 liter (10+10+5).  Aku tanya kawan-kawan yang ada beli ni, memang durang beli dari shoppee/lazada la.  Harga lain-lain juga.  Ada yang murah, ada yang mahal.  Ikut modelnya.  Kadang ada yang murah tapi postagenya makkk aii... mahalll... mau-mau juga RM80 kalau pos ke KK (dari semenanjung).  

Jadi, aku try cari dalam shoppee yang penjual nya beralamat di Sabah (KK area).  Baru ku inbox/DM durang.  Aku tanya boleh COD kah.  Dia cakap boleh πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€.  Nah senangnya hatiku terus.  Ada nampak mami happy πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€??  Pasal aku sudah excited mau pakai ni food steamer untuk bikin kuih kukus.  Hahaha.  

Kiranya aku beli ni bukan melalui Shoppee.  Ni kira runding luar la.  Tapi harga tetap sama macam harga di Shoppee (RM279.00).  Lepas tu the next day nya dia COD sama aku di area KK.  Aku bayar direct sama dia RM279.00 and no extra charges for delivery.  Bijak tak mak 😁😁😁??  

Kalau aku order sama dia melalui shoppee, ada extra bayaran postage RM30.00 lagi.  Bukan itu saja.  Barangnya entah bila boleh sampai.  Sebab sekarang kan ada masalah dengan perkhidmatan pos laju disebabkan PKP.  Silap haribulan, lepas raya baru barangnya sampai πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’.  Resit pembelian dia bagi melalui whatsapp .  Ada kad warranty (1 year) dalam box tu disertakan.  

Jadi dipendekkan cerita, projek pertamaku ialah membuat kuih seri muka.   Nahh ko... never in my life terfikir mau bikin kuih melayu bah.  Hahaha... ini kali la.  Kalau bukan pasal PKP, tiada ni ya.  Hahaha.  

Nah, dengan ini aku rasmikan food steamer baruku.  Comel kan food steamerku.  Besar oh.  Boleh masuk loyang size 10 x 10.  Kuat lagi tu wapnya.  Boleh satu kali stim muka πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.  FYI, aku kukus ni kuih seri muka selama 40 minit, airnya tak payah ditambah.  


So, ini la dia, kuih seri mukaku yang baru siap dikukus dan kurang berseri 😏😏😏.   FYI, aku dapat ni resepi dari youtube.  Korang boleh tengok cara-caranya dari youtube tu.   



Setelah menunggu kuih sejuk dalam 3 jam begitu, baru la dapat potong kuih.   Walaupun rupa kuih ni kurang menarik, tapi rasanya boleh tahan ohh!  Tidak manis.  Ngam-ngam rasanya.  Kiranya berjaya juga la projek membikin kuih seri muka ni πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘.  Mission accomplished!  So, i was thinking... what's the next project?? Takkan itu saja kan 😁😁😁.  Any idea??




Monday, May 11, 2020

Ring Size Guide

Aku ni konok mau membeli cincin di shoppee bah. Ada bah konok ku nampak cincin lawa di Shoppee. Tapi tu la masalah nya ndakku tau bah size jariku yang comel gumuk ni.   So, menggoogle la konok macam mana cara mau menyukat size jari.  

So, this is how you measure your finger.  Ukur pakai benang baru letak di pembaris tu benang.  Di situ baru tau berapa ukuran (MM).  Macam aku ni rupanya size 59.5 pulak.  Ertinya size 9 kok.  Besar kan untuk kategori wanita.  Hihihi.


Kalau ndak mau guna cara di atas, boleh juga guna cara di bawah ni.  Ambil cincin kamu yang sedia ada. Nah sukat tu cincin pakai pembaris (ukuran MM). Hahh... terus tau la brapa size nya.  Senang rupanya dong.  Hehehe.


Nahhh ini la bah tu cincin yang aku mau beli tu konok. Berpinar bah mata.  Canssss kan.  Sampai ndak tau mau pilih mana satu bah.  Dilema aku.  Lama sudah dikasi masuk dalam basket shoppee tapi belum juga dibeli. Hihihi.  Mimpi-mimpi dulu la. 





Sunday, May 10, 2020

Happy Mother's Day



Wishing a very Happy Mother's Day to the most amazing, awesome, extraordinary loving mummy Hajah Fatima Abdullah.  I love you mummy πŸ’‹πŸ’–