Saturday, June 27, 2009

X-Tenso Hair Straightening

Setelah mo hampir setahun aku "K.G. com"... (Kumpulan Geriting dot com), akhirnya hari ini aku telah membuat keputusan untuk rebonding my hair.  Lamanya sudah tidak kasih buat rebonding.  Bertahun-tahun jugak la. Aku telah membuat temujanji ke salon aku di Hair Cut, Lintas dan bersetuju untuk guna product Loreal X-Tenso Cera Thermic (yang terbaru  <---- click to see the product) seperti yang dicadangkan oleh my salon. Penatnya aku berebonding.  4 jam bah. Macam mo tumbuh akar bontot aku pasal terlampau lama duduk.  


Kepingin bah aku ada rambut macam ni... hehehehe


Ok... mari sini.  Biar aku cerita macam mana proses rebondingnya dibikin. Mula-mula prosesnya cuci+treatment sebanyak 4 kali berturut-turut (setiap treatment kena tunggu 5 minit) sebab mau kasi masuk tu protein. Lepas tu, kasih blow dry then baru sesi rebonding (apply cream no. 1) kena tunggu 18 minit. Then after that cuci, kasih blow dry  & iron. Lepas tu baru apply cream no. 2 (10 minit).  After that wash & buat treatment yang terakhir... (10 minit). Lepas treatment, wash and blow dry only - terus siap..... dan kena trim sikit hujung rambut tu.


Nah ni gambar diambil selepas 4 kali buat treatment (simpan protein) terus jadi lurus ikal... (ni belum buat rebonding lagi ni)


Tidak sempat aku ambik gambar time sesi rebonding.  So, yang ini gambar ketika treatment yang paling terakhir selepas rebonding.   Nampak tu berasap sudah kepala aku.


Nah... siap sudah... Amacam? Ok tak? Panjangnya sudah rambut aku... i loike it...
(jangan pandang depan almari.  Hehehe...)



11 comments:

Agee said...

amoi.. lawanya rambut ko.. dan sungguh panjang mengurai ...:)

CHINA DOLL said...

Agee... mo kasih kalah tu pelakon JANGAN PANDANG BELAKANG

amoi said...

panjang terus jadinya rambut mu. Lambatnya rambut ku mau panjang.....

Alicia Kee said...

cantik! tp aku tatap kepingin mau curl...

CHINA DOLL said...

To Alicia - curl leceh... susah mo jaga. Ko beli jak tu curling thong.

To Amoi - Ya panjang sudah...itupun 2 bulan berturut2 sudah ditrim.

Cath J said...

SAYA SUKAAAAAAA ohhhh............

I pun kena buat rebonding di bahagian dekat akar rambut sudah ni.... Hahahahha....dulu musim bujang nda juga keriting sangat... tapi lepas melahirkan anak...uishhhhh... gila.... ntah dari mana tu ikal2...hahahhahaha

CHINA DOLL said...

To Cath - ikal2 tu datang dari KG dot Com. Wakakaka

MaDaM IReNe said...

cantik bah...baru juga sy mau plan p rebond balik my hair neh...tp mau trim dulu tu 'dead-split-end'...sy suka ur hair..panjang mcm my hair too... :)

Ina said...

panjangnya rambutmu...aku nda sabar jgk mau kasi panjang balik ni rambut..hehe

memang penat kasi rebonding ni rambut..sakit bontot ooooo!!!

lovemenot said...

hi, i dah lama cari this product.ada jual x xtenso dekat salon tuh?thanks

CHINA DOLL said...

Lovemenot,
Ya dekat salun tu ada jual tu product.