Wednesday, January 28, 2009

Chinese New Year in Hong Kong (Part 1)

Last minute, tanpa perancangan tiba-tiba laki ajak pigi bercuti di Hong Kong!! Nasib baik Boss bagi aku cuti sedangkan baru jugak aku cuti hari tu balik ke Tawau. Mungkin dia tengok lately aku rajin kerja kot. Kah kah kah... Jangan jealous... Boss baru saja bagi markah tinggi ooo untuk SKT aku. Terharu aku ni. Walaupun tidak dapat APC, janji kita tau Boss sayang kita. Hahaha... oopss...sambung cerita... Ceritanya kami mau pergi ke Macau tapi Airasia sudah tiada direct flight ke Macau la pulak. Jadi kononnya kami akan ke Macau dari Hong Kong naik ferry la. Ada apa di Macau?? Pasal sebelum ni, Hong Kong sudah diterokai. Jadi konon kami ni mau try pigi ke Macau main judi la... mau cuba cari nasib - "wang besar, wang besar". Mau jumpa tu God of Gambler la kunun. Hahaha....

Day 1 (23 January 2009)

So, penerbangan kami dari KK ke Hong Kong via Royal Brunei Airlines pada 23 January 2009 jam 9.50 pagi (transit di Brunei 1 hour) and connecting to HK jam 11.30am. (Tiba di HK jam 2.30pm). Trip kali ni mimang free and easy habis-habisan. Kami sampai, ada sudah shuttle bus menunggu. Cuaca ok... just nice - 16 celcius...


Kami stay di Hotel Royal Plaza. Trip kali ni laki yang urus segala tiket/hotel. Aku tidak ambil tahu sebab terlampau sibuk di ofis. Biar la aku jadi kuli di ofis, tapi jadi Boss di rumah sendiri. Hahaha... mau jugak rasa macam mana ada PA sekali sekala kan. Biar dia urus.... Bila aku sampai hotel... ini hotel mimang bulih tahan la. 4**** kunun. Bilik dia besar dan luas. Ada 2 katil lagi tu. 1 kingsize bed dan satu lagi katil single. Paling penting, katilnya kingsize bed!! (FYI, Kami ni sentiasa bernasib malang. Selalu dapat bilik yang 2 biji katil asing, walaupun sudah request awal time booking). Ohh... ada hairdryer yang kuasa voltan nya tinggi - hmm, sesuai untuk aku kasih kering rambut, ada safebox yang besar (2 tingkat ya safeboxnya), ironboard pun ada etc. Mimang bulih tahan la.

Nah tengok ni gambar bilik or click tu website hotel.

(Ini pemandangan dari luar tingkap bilik kami. Teringat aku masa kami ke HK pada tahun 2003. Time tu kami tinggal di hotel somewhere di area Jordan. Bila menjenguk di luar tingkap, tak nampak apa pun. Yang kami nampak cuma scaffolding yang masih pakai jenis bamboo.)


Sambung cerita... bila sudah sampai hotel/check-in segala... kami terus pergi bawah. Hotel kami ni rupanya link dengan shopping mall besar - Grand Century Place. Ada panggung wayang lagi konon. Tanpa membuang masa, kami terus ke MTR station yang terletak di bawah shopping mall ni jak. Aku mau tengok kami punya kedudukan hotel ni sejauh mana untuk pigi ke pusat bandar. Aku mau ke Tsim Sha Tsui. Since perjalanan kami banyak menggunakan MTR, so kami terus beli tu Octopus Card (Harga HK150 seorang).




Makkk aiii.... sekali aku tengok ni peta... nampak macam dekat. Rupanya jauhhhh la pulak... bayangkan hotel kami ni di Mongkok East. (Bukan Mongkok ya. But di Mongkok East). Patut pun banyak orang di station MTR ni pasal ni station adalah untuk keretapi pergi ke China (Shenzen etc). Jadi cuba bayangkan, setiap kali aku mo ke Tsim Sha Tsui (Pusat Bandar), kami terpaksa berenti 2 stop (Hung Hom dan East Tsim Sha Tsui). Daripada East Tsim Sha Tsui, kami kena jalan kaki mau jugak 1km untuk sampai ke Tsim Sha Sui. Aduii... jauh tu. Itu baru ke Tsim Sha Tsui. Lain lagi ceritanya kalau mo ke area Mongkok dan Hong Kong Island. Kena tukar train lagi.

Aduiii... dijadikan cerita, baru Day 1, tidak sampai pun 3 jam berjalan, kaki aku sudah menderita.... apa ndaknya... bergaya dengan kasut Booty aku tu... huahaaaaaa.... itu kasut bukan made for walking... buat made for killing me!!! Aduiiiii..... Bukannya kaki tu sakit akibat melecet. Tapi sakit akibat mungkin terlalu tinggi dan terlalu jauh berjalan. (Mesti kamu ketawa ni baca blog aku kan...sialan...) Yang sakit tu adalah tapak kaki tu... Aduiii.... sakitnya... penderitaan tu bah... aduii... sampai surrender aku/tidak sanggup aku berjalan. Tidak pernah aku begini. Bayangkan aku di Harbour City, Tsim Sha Tsui. Macam mana aku mo balik ke hotel yang jauh itu dengan kasut booty ini. Akhirnya... penyelesaiannya adalah ini:


Ya... ketawakan la aku puas-puas... ha-ha-ha.... Never in my life!! Never in my life pakai kasut sukan pigi overseas!! Pecah rekod!! Aku bah ni... ke mana-mana even shopping di KL or makan angin mesti pakai kasut tinggi/boots. Nasib baik la kasut NIKE ni murah. Harga tak sampai RM150.00. (Sempat lagi memilih yang ada taris colour pink). Lepas pakai kasut ni baru la lega kaki aku. Sedap sikit jalan. Tapi terus balik hotel la - mo charge battery badan untuk persediaan esok hari. Laki bilang, esok jalan jam 10am sampai jam 10mlm. (Hmm... bulih caya kah dia ni? hmm...)

.... to be continue....

3 comments:

Agee said...

Fam, boleh kah aku yg first kasih ketawa ko .. hehehe. tebayang kami pi HK 2007..aku pun tukar kasut coz kasut aku rosakkk.. terbeli kasut lain2 saiz lagi tu, patut pun yg sebelah mcm sakit betul kaki ku, rupanya kasut murah yg baru beli tu lain2 saiznya. nasib baik murah.

jovelyn said...

ui, lawa juga ba ni kasut sport ni, bila lagi ko merasa pakai begini kan...ehhheeee

Cath J said...

Amboi2... Terbang ke HK kawan ku ini...bestnya!!!!!!!!