Wednesday, January 28, 2009

Chinese New Year in Hong Kong (Part 2)

Day 2 (24.1.2009 @ Saturday)

Wah hari ni... bertenaga... sudah charge battery badan. Sebelum jalan, makan di bilik. Macam biasa la... kalau travelling, memang ndak lari bawa mee maggie, kari tin, sardine, teh tarik, nescafe etc. Tinggal order nasi dan beli roti di kedai saja. Mesti pelihara perut laki dulu. Nanti dia lapar.... aku yang susah. Hahahaha.... Wah... cuaca sejuk hari ni... terpaksa aku naik bilik semula ambik pashmina. Suhu dalam 10-14c. Ahyo...

Jadi, seperti biasa kami jalan pakai MTR laa... hari ni round habis di area Tsim Sha Tsui (Harbour City, Canton Road), along Nathan Road sampai pigi Jordan - jalan kaki!! Lepas tu, kami pigi ke Hong Kong Island - Causeway Bay (Times Square, Lee Gardens 1 & 2) - hmm... jauhnya... 3 kali tukar keretapi. Tapi duduk dlm train sekejap jak. Tak sampai pun 5 minit. Kiranya hari ni sesi shopping-menyoping/window shopping whatever la. Coz 26-27 January 2009 kan Chinese New Year - so kebanyakan kedai tutup...
Sempat bergambar di Butik Louis Vuitton, Canton Road. Kecewa jugak la pasal LV Damier Neverful cuma ada di Japan....


Di belakang tu adalah Hong Kong Island...


Tak dapat beli beg LV, dapat ambik gambar kek LV pun jadi laa... Cute kan?? Tailor made 3D cake... ada dijual di lounge hotel kami.



KISAH KAKI YANG SAKIT

Oh ya... oleh kerana hari ni kami berjalan dari jam 10am hingga la ke jam 10pm dengan kasut sport shoes NIKE aku tu... rupanya kaki aku ni cedera.... aku rasa cedera akibat pakai si Booty tu la. Makin lama aku jalan, makin sakit betis aku ni. Terasa macam mo pecah muscle-muscle di betis dan paha aku ni. Sehinggakan aku tak boleh turun/naik tangga. Kalau mo turun tangga, nah... slow la aku tu. Baru tu di bawah MTR malar jak ada tangga. Benci aku. Terpaksa aku tempang berjalan. Aku rasa urat kaki sebelah kiri aku seliuh. Di lipatan kaki tu sakit betul. Yang jahanam tu, aku sudah stand by bawa Ameltz/Yoko-Yoko. Adakah tertinggal atas meja di bilikku di KK la pulak... Terpaksa aku cari kedai Mannings. Mannings ni macam kedai Guardian la kalau di Malaysia... tengok ni kedainya... macam serupa jak kan. Mannings ni boleh dijumpa di merata-rata.



So, cari punya cari itu Yoko-Yoko tiada jumpa - mungkin pasal buatan Malaysia. Akhirnya terpaksa aku beli yang ini - Zheng Gu Shui. Sama la mengkali macam Yoko-Yoko tu. Jenis rub jugak. Tapi tak pedas... tak lawan macam Yoko-Yoko or Ameltz. (Ini ubat memang setengah isinya masa aku beli ni. Menipu...)


Ini la gambar kaki yang sakit tu.... excuse the bulu. I never shave... Biar original orang bilang... kah kah kah... Keturunan KEE lagi ni - paling banyak bulu. Hahaha...


Hmmmm..... bayangkan... macam mana aku mo berjalan next week ke KL. Takkan pakai selipar Crocs?? Makkk aii... Fyi, aku bakal cuti lagi .... (perancangan cuti tahunan ya) from 5-9 February 2009. Celebrate birthday bapa - ni acara setiap tahun ni. Tak boleh ketinggalan.

.... to be continue... penat - mo titun dulu Zzzz.....

7 comments:

Agee said...

tapi bestkan jalan kaki sana. nda la bepeluh2 macam di KK. cuba kalau di KK jalan kaki dari Wawasan plaza pi Wisma merdeka.. mandi peluh sudah ohh.. satu lagi aku suka HK.. boleh faham bahasa.. jadi nda la sesat.. tapiii ada sekali tersesat gara2 ikut arahan si pudan... hmm si pudan nda baca bah blog ko kan.. marah dia nanti ..hehehe

AragangTandik said...

Wah best juga jalan - tapi auntie dah tak larat he he he - mamamu bila datang ke KK?

Kimora said...

kesian jg aku membaca kisah sakit kaki mu tu..ndak pa bah...ok jg tu next trip (^_^)

CHINA DOLL said...

Auntie (Aragang Tanding), Mummyku confirm ke KK pada 25 April 2009. Tu tarikh yang confirm la setakat ni. Stand by auntie... dia bawa auntie jalan tu mengkali. Hehehe... Kalau dia datang lebih awal dari tarikh itu nanti aku inform aaah...

Nal said...

Did you pick up a LV from HK? >)

CHINA DOLL said...

To Nal,
Ikuti perkembangan post i yang seterusnya...

Cath J said...

Wahh....sakit kaki punya pasal ni memang paham betul lah... chinadoll kecil lah photo...nda puas hati ni...hehehhehe