Thursday, January 29, 2009

Chinese New Year in Hong Kong (Part 3)

Day 3 (25 January 2009)
Nasi Briyani

Wah... ndak rasa sudah masuk hari ke-3 kami di HK. Kaki pun makin sakit... cuma boleh jalan is-slow-is-slow.... yang perit tu apabila turun/naik tangga. Tau laa... dalam MRT station mesti banyak anak tangga... Cuaca semakin hari semakin sejuk... Memandangkan kami sudah bosan makan ikan tin/maggie/fish fillet Mc D!! Sudah tiba masanya cari nasi - makanan halal. Si Edrus siap sms/rekomen aku suruh pigi ni Restoran India Muslim yang ada jual nasi briani/teh tarik lagi kunun dekat area Masjid Kowloon tapi kami tak jumpa. Dia cakap, yang penting kami tanya la mana-mana keling yang ada di area situ. Jadi aku pun pigi tanya la. Ngam-ngam aku tanya tu india yang berlegar-legar di situ, rupanya dia ni pekerja restoran la pulak. Mati-mati aku ingat dia ni kerja di restoran yang si Edrus maksudkan tu. Rupa-rupanya lain lagi restoran. Dia siap bagi aku brochure restoran. Aku tingu ada jual chicken biryani, naan bread, bhindi masala, kabab, pizza pun ada. Rupanya ini restoran adalah Arabian, Pakistani dan Indiani ... hehehehe... Dia suruh la kami ikut dia. Dia mo tunjukkan arah jalan untuk pigi ke restorannya. On the way to restorannya tu sempat dia cakap, "our food is 100% halal, got certificate" (dengan nada Rhythm & Talaam nya). Matii... mengkali dia dengar laki aku tanya samada betulkah ini restoran halal. Hehehehe...


So, kami ikut laa dia ni.... masa kami ikut dia tu... aduiiii terperanjat aku ni sebab dia bawa masuk ke bangunan yang buruk dan melalui lorong yang agak buruk. Nama bangunan tu Harilela Mension yang terletak di 81 Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon. Macam sepanjang kami ikut dia tu, terasa was-was jugak pasal takut la pulak aku kami ni kena tipu/kena rompak kah.... macam mana ndak was-was kalau rupa bangunannya ni macam tempat pelacuran... apa ndaknya, di luar bangunan tu ada sebuah bar yang ada tarian bogel tu bah (tapi kalau mo pigi ke bar bogel tu kena turun tangga lagi). Then, aku nampak ada penjaga bangunan duduk dekat lift. Ok la tu rasanya kot... rasa selamat sikit. Kena naik lift pigi ke Tingkat 2. Buruk lift nya. Sudah tekan lift, kena buka pintu lift secara manual then baru boleh masuk ke dalam. Lift pun macam dalam cerita Dark Water. Haunted... Takuttt.... So, ni la dia... welcome to Ziafat...





Keadaan dalam lift yang hina itu







Nah, bayangkan di tingkat 2 tu cuma ada restoran ni. Ada juga aku nampak pintu-pintu yang lain tapi bertutup semuanya. Aku tak tau kedai apa tu. Sama ada rumah tumpangan murah kah, rumah urut kah, rumah pelacuran kah, kedai kah... tidak diketahui kerana bertutup pintunya. Aduii... sekali kami masuk ni restoran, macam 6-7 meja saja bah. Kecil betul ni kedai. Bila aku baca tu brochure rupanya ni kedai bukan saja merupakan sebuah restoran. Malahan ada tertulis ZIAFAT HOTEL (Rooms are available).... makk aii... 2 in 1 rupanya.  Betul-betul pengalaman laa bah ni... gara-gara mo makan nasi briyani.

So, bila sampai restoran tu, lega rasanya sikit pasal kebetulan ada orang lain yang tengah duduk makan dalam restoran tu. Aku order la nasi briyani ayam (Harga: HK55) sebab tengok dalam gambar brochure pun agak menarik. My hubby pulak order Chicken Curry (Harga: HK50) dan steam rice (Harga: HK20). Aku pelik bah dengan perangai laki aku ni. Orang kan kalau mo order makan, order la bah yang memang sudah kena rekomen/speciality dalam menu tu. Dia ni pulak ada satu perangai. Suka order lain-lain yang luar topik la bah pokoknya. Dia mau order chicken curry ya. Aku heran dia tak puas lagi kah makan chicken curry tin beberapa hari yang lepas tu. Ahyo-yo... jadi aku biarkan jak la dia dengan ordernya tu. Bila nasi kami sampai... (tengok gambar di atas), ternyata curry ayam nya adalah curry ayam yang sama pada nasi briyani aku. Kah kah kah kah... Baru tu dia komplen. Dia bilang curry nya ndak sedap. Baru dia tau.... Dia ingat mengkali macam curry Kak Ani (Kak Ani adalah my auntie iaitu adik bapaku) Lepas tu, dia pulak yang mengayas nasi aku sampai habis. So, lepas makan kami bla.

Rating: *** (for foods only)


My chicken briyani


Hubby's Chicken Curry





Kena Maki di Negara orang...

Lepas tu kami pigi ke area Ladies Street Market, Mongkok. Laki aku monyok mukanya pasal aku bawa dia pigi Ladies Street Market. Tempat ni bukannya jual barangan wanita semata-mata. Tempat ni macam Petaling Street la bah kalau di KL. Dia memang tidak suka pigi tempat-tempat begitu sebab dia paling tidak suka tawar menawar ni. Sebab kalau tawar menawar, kita tak beli, confirm kena maki. Mungkin dia teringat incident tahun 2003 semasa kami ke HK kali pertama. Hehehehe.... Tapi biasa la bah tu kalau pigi tempat-tempat begitu... kalau kita dah tanya harga tapi tak beli... mimang confirm kena maki punya!!! Tapi memang sempat jugak aku kena maki la di situ. Hmm... sedapnya kena maki. Kah kah kah ... Biasa laa... muka aku ni kan... setiap kali masuk kedai, orang mesti akan cakap cina sama aku. Benci aku... (Mesti dorang ingat aku ni sombong kan), jadi sewaktu di Ladies Street Market, tu perempuan asyik cakap2 cina sama aku. Aku tak layan langsung dia sebab aku bukan masuk kedainya pun. Aku cuma limpas tapi mataku menjeling barang2nya. Bila aku jalan terus (tak singgah), dia maki aku dalam bahasa cina la... kah kah kah kah... (Terus aku teringat incident mummyku kena maki sewaktu kami ke Jakarta 2006. Masa tu mummy ku tak peduli apa orang tu cakap2... so, dia jalan terus. Coz dia tak mau beli barang tu. Then orang tu jerit "Bangsat! Orang ngomong-ngomong enggak dipeduli". Kah kah kah... Terasa aku lucu pasal sanggup jugak lelaki tu memaki orang tua. Sungguh kurang hajar bagiku tapi terasa lucu jugak sebab mummyku sempat ketawa!!)


Sambung cerita... after kenyang kena maki... aku tengok barang2 dekat Ladies Street Market tidak ada yang menarik perhatianku. Ada pun bling-bling tapi nampak macam murahan dan ketinggalan zaman punya barang. Lepas tu, aku terjumpa ni shopping mall yang bernama Argyle Centre yang terletak berhampiran dengan Ladies Street Market. Kecil saja shopping mallnya. Terasa macam berada di Sungai Wang tingkat 6 la pulak. Di dalam tu penuh dengan butik jual baju, beg dan accessories. Wah.... heaven... memang tempatku. Tapi untuk masuk ke dalam tu punya la susah... banyak orangggg.... berhimpit-himpit. Mungkin pasal CNY agaknya. Aku tengok muka laki aku sudah tension. Jadi terpaksa aku suruh dia tunggu dekat tangga sekejap sementara aku merambat apa yang ada.... Oleh kerana terlalu crowded... aku tanya dekat information counter samada kedai ni buka kah keesokan harinya coz CNY kan... dia kata buka sampai jam 2.00 pagi you!!! Alamakk... biar betul... Wajahku sudah berseri-seri... jadi aku pun bla la pasal kesian dengan laki. Esok aku boleh sambung shopping sendiri di kedai ini ... yahooo.... lagipun ceritanya kami ni tak jadi pigi ke Macau pasal kes kakiku yang cedera ini... (Eh?! macam lupa seketika aku yang kaki aku sakit bila nampak barang-barangku dalam kedai ni. Hihihihi)

Jadi kami pun bertolak dari Mongkok ke Avenue of Stars.... ini tempat dorang mo tiru ala-ala Hollywood la bah ni konon... ada tapak tangan artis ber-cop di lantai. Nah aku jumpa tapak tangan Jet Li yang berhambur ni. Entah apa dia buat dengan simen ni. Digaurnya dulu mengkali baru dicopnya tangannya. Berhambur simen tu. Yang satu lagi tapak tangan si Jackie Chan.

Sejukkkk gilaaa di sini ni.... kuat angin lagi tu... ni di tepi laut. Tangan pun macam ais sudah... lawa pemandangan di sini. Ndak sanggup kami mo tunggu waktu malam. Konon kalau waktu malam (start jam 8.00pm) paling happening di sini ni. Ada symphony of lights show. Wow... Lepas ambik gambar terus masuk dalam shopping mall pasal tidak tahan sajukkk... minum coffee dulu.

..... to be continue

8 comments:

pame said...

Mi, yg peliknya..ko lakibini je yg p travelkan?? mcm mana kamu buli ambil gambar berdua???musykillah??? Ndak takut org bawa lari tu cam????

Syok oh baca blog mu!!!!!

Nal said...

Fam, I am laughing at your experience with the restaurant (I am sure it is not hilarious at that time). I had similar ones. Those buildings are called 'Mansion' but they are just really old buildings with really crappy shops and elevators! Hahahahaha! Me and my friends thought we going to get mugged when we went there (on Tsim Tsa Tsui road), just what you experienced!

Could you also pls check www.hm.com or www.izzue.com. These two are my fav shops outside Malaysia and I think you going to like them. Affordable and kool! For your hubby, try www.uniqlo.com. Shops are in Huaihai Rd. Might as well browse to see what are you going to buy before going, right?

Agee said...

mcm kedai yg kami pi makan ja tu..buruk bangunannya..
mmg cantik di Avenue of Stars tu kalau malam.. bukan apa tu lampu2 building di HK island tu yg bikin cantik..
Gambar2 ko ni kan Fam bikin sya mo pigi HK lagi.. tapiii mo kumpul RM utk pigi Jepun pula.. wlupun sudah pigi tapi mahu pigi lagi time tu bunga sakura ada ..

CHINA DOLL said...

To Pame,
Mimang takut kalau mo suruh orang tangkap gambar. Aku yang paling takut kena bawa lari tu camera. Hehehe. Jadi biasanya, kami suruh orang (tourist) yang tangkap gambar kami. Bertukar-tukar la kami. Dia tangkap gambar kami. Kami tangkap gambar dorang.

CHINA DOLL said...

To Nal...
mimang pun... nama saja glamer - MANSION!!! Padahal... haunted mansion!!

CHINA DOLL said...

To Agee,
Kebetulan hari ni dalam Newspaper Daily Express ada tiket offer/pakej ke Tokyo (6 hari) untuk perjalanan Feb & Mac 2009. Cuma RM3,000. Better kamu check. I think ngam-ngam sakura tu kan. Siokkknya Japan.... hmmmm teringat aku last year...

CHINA DOLL said...

To Agee again...
Terlupsss pulak. Pakej tu diurus oleh Popular Travel. (kami punya travel agent masa pergi Japan hari tu)

Agee said...

Fam, alamak sya balik KK middle of March. kalau tu package sampai end of March ..mcm mo ikutt.. nanti runding2 sama dorg Jojo dan kmisa.