Wednesday, February 11, 2009

My Top Favourite Movie

Aku telah ditag oleh si Zue yang bertajuk My Top Favourite Movie.  Ok, kita tengok apa yang boleh aku kategorikan sebagai my top favourite movie... 

Masa kami kecik-kecik kan, kami adik beradik memang minat tengok cerita The Sound of Music.  Kiranya memang best la dulu-dulu.  Boleh dikatakan siap lagunya pun boleh dihafal. Entah apa yang peliknya, walaupun cerita ni berkali-kali dimainkan dalam TV/Astro, aku tetap akan tengok dan tidak bosan untuk menengoknya berulang-ulang kali.  Tu laa namanya pun MY TOP FAVOURITE MOVIE....


Musim tahun 80-an, (1985 rasanya), kami gila wayang The Goonies la pulak.  Siap cousin-mousin pun gila dengan ni movie. Sebenarnya memang kami ni peminat kepada Steven Spielberg.  Apa pun wayang yang dibikin oleh si Steven tetap menjadi pujaan hati kami.  Pernah satu ketika aku telah ternampak CD The Goonies ni berjual di Speedy dan aku telah membelinya (Time tu aku dah kerja UMS) dan malangnya CD itu telah hilang entah siapa yang meminjam ndak mengasih balik.  Sedih... bukan senang mau dapat CD nya ni.


Lepas tu bila masuk tahun 90-an pulak, aku suka tengok Home Alone.  Ndak kira la Home Alone 1 or 2.  Sebab ni cerita memang lucu bangat!!  Aku rasa semua orang sudah pernah tengok cerita ni pasal cerita ni pun sentiasa main di TV especially time X'mas.



Ada satu kali tu kan musim orang gila hindustan.  Aku ni sebenarnya memang minat cerita keling jugak la masa aku kecik pasal ada satu ketika tu aku pernah tinggal dengan nenek aku di mana nenek aku ni memang minat cerita keling. Ndak kira la bollywood atau rythm & talaam. Al maklum laa dulu-dulu manada banyak siaran tv. Manada astro time tu kan. Yang ada pun cuma TV1 dan 2.  Kira dulu-dulu pujaan nenekku ni si Amitabh Bachan...Ndukk... bah kesian...

So, dijadikan cerita... banyak-banyak wayang hindustan... haa... ni wayang la jadi pujaan aku... siap heronya (Hrithik Roshan) jadi pujaan aku... siap lagunya macam boleh dihafal time tu. Kaho Naa... Pyaar Hai... Seingat aku dulu... wayang ni la yang mengasih kalah si Shah Rukh Khan serta menjatuhkan Kuch-Kuch Hota Hai nya...


Aku jugak minat cerita wayang P.Ramlee. Yang paling aku favourite kan adalah Alibaba Bujang Lapok - bersama 40 orang penyamun.  Bila tengok cerita P.Ramlee ni, teringat aku terus dengan Arwah Uncle (bapa JJ).  Arwah ni paling minat tengok wayang-wayang P.Ramlee sehinggakan anak perempuannya (cousin aku si Kitang) masa kecik-kecik dulu, bila bermain akan berlakon jadi si Marjina @ Sarimah.  Hehehehe...



Aku sukaaaa movie ni - The Parent Trap.  Entah kenapa.  Sebab mungkin si Lindsay Lohan pandai berlakon - kira hidup la wataknya dalam cerita ni.


Tak tau la ni boleh di-consider sebagai Movie kah ni tapi aku hantam jak la.  Kasi bulih jak la walaupun ini cuma Drama Series sebab aku memang gila dengan cerita Desperate Housewives ni.  Sanggup aku tengok cerita ni again and again and again....



Bak kata my sister Elsa, dia bilang aku ni Ratu Tag.  Jadi seperti biasa laa... kali ni turn aku baca dan tengok dorang punya Top Favourite Movie la pulak.  Tak ramai yang aku tag kali ni. Hmm... okay... main tutup mata....aku baca nama orang-orang yang aku tag ni la... seperti biasa... orang-orang bertuah...hehehehe... Nah ambik mu!!

Elsa, Amoi, Alicia, Herda, Azlena, Rosc and Cathj



4 comments:

Cath J said...

Ya ampunnn.... kena lagi... ni rasa dia mcm...takut kena pilih oleh cikgu utk berdiri di depan kelas....nda kisah lah utk menjawap soalan di papan hitam kah, atau baca sifir kuat2 di depan...hahahhha.... (eh...sempat pula aku jual cerita ni)...tapi apa2 pun...best juga kekadang kena tag...hahahha..

Alicia Kee said...

iya sampai si kitang muntah salah satu tape cerita P Ramlee....

nal said...

yeah...I have the Goonies DVD....it is so hard to get!!!! Hahahahaha....

My family and I will visit Portland, Oregon for my grandniece graduation next year...and we are planning to visit the filming site at Astoria, Oregon. The house (Walsh family) is still there!!!!

mzn said...

Tengkiu fam...tapi nda sangka aku ko ni minat juga tingu hindustan...hehe
Bah sebab ko rajin membiking tag...aku tag lagi ko tu...