Monday, March 30, 2009

Shanghai Trip - Episode 1

28 Mac 2009 @ Saturday - Day 1

Flight kami bertolak from KL-Shanghai jam 1.40 pagi @ MH386.  Punya laa mengantuk... Jawapannya tidur dalam flight la... Trip kali ni memang free and easy.  (Kami beli tiket awal January time MAS buat offer online hari tu).  Betul-betul free and easy ni.  Hotel dan airport transfer pun urus sendiri.  (Biasanya kami minta travel agent uruskan).  Tiba di Pudong Airport jam 6.40 pagi.... Cuaca sejuk gila! 9 celcius.... Bagagar aku...

Taxi Sapu

Entah kenapa... macam aku tidak prepare pula trip kali ni.  Main hantam-hantam saja ni.  So, bila keluar saja dari airport, main baca signboard saja la.  Cari laa lambang teksi.  Ikut signboard. So, turun la kami ke tingkat bawah guna lift.  Sekalinya kami tengok macam kosong. Mungkin pasal masih awal pagi kan. Tapi ada laa beberapa orang ni memanggil-manggil kami "Taxi?".  So, kami pun cakap la mo cari taxi pigi hotel.  So, terus ada laa si Acai ni mengangkat beg kami ni.  Kami pun si buduh ni ikut saja.  Bila keluar airport... jeng-jeng-jeng... tiada taxi pun ya!!! Dibawanya kami ke seberang jalan, turun tangga lagi ni, menuju ke bangunan car park.  Macam laju jugak la si Acai tu berjalan.  Mau juga 15 minit kami ni jalan kaki.  Laki aku sudah tidak sedap hati.  Aku pun bingung.  Bila sampai carpark, si  Acai cakap "wait for 2 minutes". Lakiku sudah cakap macam ni teksi sapu jak.  Aku diam jak.  Entah kenapa aku jadi buduh kali ni.  Palui-palui! Mimang aku sudah terasa yang kami ni naik teksi sapu.  Ndak lama tu datang la kereta (MPV) yang ampai-ampai mimang tiada tulisan TAXI.  Jadi kami pun naik la kereta tu bersama si Acai dan driver.  Sambil kereta tu berjalan ndak lama kemudian si Acai kasi kami bil/resit teksi. Terkejut aku.  RMB580 @ RM300 gitu!! SIALAN.... Ampai-ampai/bulat-bulat laa bah kami ni ditipu.... Dia suruh kami bayar time tu juga.  So, kami ni pun takut sudah ni.  Terpaksa laa bayar kan.  Sudah tu, my laki kasi RMB600, bulih-bulih si Acai buat signal supaya balance RMB20 tu dikasih tip untuk dia.  SAITAN.... Lakiku buat signal - geleng kepala (tidak setuju).  Last-last dia kasih balik lakiku RMB15 sebab konon itu saja duit yang dia ada. So, laki pun setuju la.  Ndak lama kemudian kereta tu berenti.  Si Acai keluar dari kereta. Then driver terus hantar kami ke hotel.  Apa laa ertinya tu konon??? Si Acai jadi orang tengah kah tu apa? Palui.  Mungkin dia pun dapat duit dari driver la tu.  Setan betul.... Sepanjang perjalanan ke hotel, muka laki jadi bingung-bingung pasal mungkin kami kena tipu awal-awal.  Apa ndaknya... sedangkan dari KL ke KLIA pun baru RM70.00.  Dari airport Pudong ke Hotel kami dalam 50-60km.  Sempat lagi laki tanya aku samada betul kah ni jalan ke arah bandar/hotel.  Marah la bah aku!! Sama-sama bah kami ni first time ke Shanghai. Mana la bah aku tahu.... Geram aku.  Geram pasal aku kena tipu!!  Sudah tu driver taxi pun tidak pandai cakap English.  Dia asyik cakap cina saja.... rupanya dia pun tidak berapa tahu kedudukan hotel kami.  Tapi bila sampai area Nanjing Road, jumpa juga dia hotel kami... Bila sampai depan hotel, aku terus tengok betulkah ni hotel kami.  Aku takut salah hotel lagi dia hantar kami. Ngam-ngam ada bellboy buka pintu kereta kami.  Aku tanya betulkah ni HOTEL SOFITEL HYLAND.  Dia cakap ya.  Akupun bersyukur..... hehehe....


Welcome to Sofitel Hyland Hotel

Wah... bilik  memang tip top! Check in di Tingkat 30.  Layanan istimewa.  Kami sampai hotel jam 8.30am.  Ingatkan hotel tak kasih masuk bilik lagi pasal terlampau awal kami sampai. (Normal check in time jam 2pm).  Dikasi juga kami masuk bilik... bilik memang lawa gila.  Ok la. Puas hati.  Malas mo tangkap gambar bilik.  Boleh tengok di websitenya terus.  Dan satu lagi... hotel ni wangi..... asal masuk hotel... mmmm.... wangiiii... betul.  Entah pewangi apa hotel ni pakai.  Tapi wangiannya memang sedap!!  After masuk bilik... Zzzzzzz..... charge battery badan dulu.


Shopping in Shanghai

Lepas charge battery badan, apa lagi... window shopping la dulu... Memang ini la tujuannya mo datang ke Shanghai ni.  S.H.O.P.P.I.N.G!!  Kami minta teksi hotel hantar ke Plaza 66 di Nanjing Road.  Bingung tu Bellboy.  Jadi aku cakap la, LOUIS VUITTON.  Baru laa dia faham.  Dia kasi tau la tu teksi suruh hantar kami ke situ.  Bulih-bulih tu driver teksi tidak tau tu Plaza 66. Palui sekali lagi! Kin panasss.... Terpaksa tu bellboy pigi masuk hotel tanya kawan-kawannya di mana tu Plaza 66.  Aduii.... ndak lama kemudian tu, cakap cina la dorang. Baru laa faham tu driver taxi.  So, kena hantar la kami ke Plaza 66 di Nanjing Road (West).  Bersebelahan dengan Plaza 66 ada Westgate Mall, Isetan dan Citic Square.  Kiranya sungguh menghampakan juga shopping mall di Shanghai ni. Ingatkan besar la bah kan... rupa-rupanya.... hmm... jauh lebih best lagi Hongkong.  Tak banyak pilihan branded itemnya.  Sungguh sedih sekali.... HAMPA gue...

Pengajaran apabila berada di Negara China

Bila sudah penat tu, kami pun mo balik hotel la ni.  Kasi la tu address hotel sama teksi. Berkerut-kerut muka driver.  Tapi dia masih juga mo hantar kami.  Sekali dia hantar kami... ketawa jugak aku ni.  Bukannya dihantarnya kami ke hotel.  Dihantarnya kami ke shopping mall yang bernama RAFFLES CITY.  Aduiii.... confident betul tu driver taxi.  Mau tak mau terpaksa keluar juga dari taxi tu.  So, sempat juga la kami me-round di Raffles City tu walaupun tiada apa-apa di situ.  Boring shoppingmall nya ni.  Tiada apa-apa. Bagus lagi shopping di KL. Bila keluar dari Raffles City, kami pun ambik taxi untuk balik ke hotel.  (Taxi di area bandar memang murah.  Harga dalam RMB11-RMB15) Banyak juga kami tahan taxi tapi satu pun tak tau baca English.  Jadi ada satu driver taxi ni cakap cina sama aku. Naib baik la aku ni faham sikit-sikit kan... dia cakap dorang tak faham baca English. Apapun mesti ditulis dalam bahasa cina.  Pelik dorang ni. Untuk makluman semua, setakat ni tiada satu pun driver taxi yang kami jumpa pandai cakap orang putih ya!! So, pengajarannya adalah... pastikan anda menulis semua tempat-tempat yang hendak dilawati dalam Bahasa Cina termasuklah hotel anda sendiri!!  Ko bawa dorang cakap English pun dorang tetap akan cakap cina sama kita. Lucu! Bagus cakap melayu terus!  So, akhirnya kami berenti minum di Coffee Bean dan minta tolong dengan orang yang duduk di sebelah meja kami yang kebetulan faham cakap English.  Dia tolong la tuliskan nama hotel kami dalam Bahasa Cina.  Akhirnya, bila kasi tu tulisan sama driver taxi terus driver taxi faham dan hantar kami balik hotel.  Dan yang lucunya, rupanya hotel kami tu dekat dengan Raffles City.  Cuma perlu jalan kaki dalam 15 minit. Hehehehe...

4 comments:

Ina said...

wah wah wah...ke shanghai rupanyaa..adalah dpt meng-kidnap bag LV??

Nal said...

Hey..don't worry so much about the taxi. The official taxi cost about RMB550 from airport to the city centre.

I think you should ask your concierge to give you the hotel business card, so that it is easy for you to get back home....

Have a good holiday. Don't forget to go to H&M eh? One in Huahai Road and the other one in Pudong.

Yes...Raffles city sucks! I only went there for the Starbucks...

Cath J said...

Aduh...RM300...well kita belajar dari kesilapan dan pengalaman kan...Biasa lah tu... Tapi saya pun panas juga dengar di tipu time pagi2 buta ni.....waduhhhhh!

Alicia Kee said...

ina: ko ti nguk ba next entry nya tuh...aku nmpk sudah tu 2 bijik paper bag...cam kenal jak...