Monday, March 30, 2009

Shanghai Trip - Episode 2

29 March 2009 (Sunday) - Day 2

Breakfast @ hotel

Pelik breakfast dorang ni.  Buffet nya sedikit saja.  Cuma ada salad, buah, juice, roti/bun etc. Rupanya kita perlu order daripada menu alacarte.  So, kamipun order la plain omelette.  Bila sampai tu omelette, laki tengok aku dengan muka macam taik!!  Apa lagi... Di tepi omelette tu kena simpan babi guring ampai-ampai!!  Hmmm....  sabar jak aku.  Minta omelette ada free bacon.  Bagus tu.  Hehehe...Nasib baik kami ada stand by bawa makanan tin and maggie.

Kasut Boot Jahanam

Lepas breakfast, aku sudah bersiap sedia mau menyerang Huaihai Road. Masa mau keluar bilik hotel, terasa aku macam kaki aku sejuk-sejuk.  Babi betul! Rupa-rupanya kasut boot aku buat hal! Kuyak sial di tepi tapak kaki!!  Silap aku juga tak tengok sebelum jalan tu.  Apa ndaknya. Last aku pakai kasut boot tu masa tahun lepas pigi ke Jepun. (Ini kasut boot lain - bukan yang Charles & Keith tu). Naib baik boot murahan. Alamat aku kasih tinggal dia di Shanghai!! Nasib aku ada bawa spare kasut!


Driver Taxi Terlajak

Sebelum jalan, siap-siap sudah minta hotel tolong tuliskan tempat-tempat yang mau dipigi dalam bahasa cina.  So, pagi ni kami pigi ke Maison Mode and Times Square di Huaihai Road.  Palui tu driver taxi.  Kami mo ke Maison Mode.  Bulih-bulih dia tak nampak tu Maison Mode punya bangunan.  Besarnya tu gambar GUCCI.  Aduii... Bingung-bingung dia mencari Maison Mode.  Sabar jak aku.  Aku sudah cakap sama dia yang dia terlajak.  Tapi dia masih tak reti bahasa.  Dia jalan straight-straight-straight.  Macam 3km la sudah terlimpas.  Last-last masa di traffic light merah, kami ketuk cerminnya suruh dia drop kami di situ saja.  Palui tu driver taxi! Terpaksa kami jalan kaki pigi ke Maison Mode. 


Singgah Sekejap di Barbie Shanghai
















On the way to Maison Mode, ternampak ada Butik Barbie. So, kami singgah sekejap tengok-tengok.  Best dan besar. Ada 6 tingkat.  Endukk bah... tengok mukaku tu. Ndak pun nampak. Hehehe.... (Lai, lain kali zoom bah... ketara ko ni tidak expert tangkap gambar). Tak sempat aku beli barang Barbie pasal tiba-tiba aku sakit perut semacam.  Rupa-rupanya - BENDERA JIPUN. 

Maison Mode yang buruk

Bila sampai Maison Mode... hampeh gue.... penat saja kami ni jalan kaki.  Kecik betul rupanya butik Gucci nya.  Sikit saja beg nya.  Enduk kesian.  Tak banyak pilihan.  Hampeh.  Sungguh hampeh. Pokoknya di Maison Mode/Times Square tak banyak butik.  Bidak betul!!  Jangan pigi sana la lain kali!! Buang karan! So, last-last jawapannya balik ke Plaza 66.  

Haa... tu nah tulisan cinanya besar-besar.


Welcome to The Bund Shanghai

Ngantuk sudah aku ni.  Malas mo cerita panjang.  So, baca sini kalau mo tau lebih lanjut pasal The Bund <---- click situ. (Sorry tak banyak gambar pasal aku tak ada program Photoscape dalam PinkyMac)



(Gambar waktu malam)
(Gambar mau masuk waktu senja)

7 comments:

Agee said...

Moi, hampir aku nda nampak muka mu di patung barbie, nasib baik boleh enlarge gambar tu, baru nampak muka ko .. hehehe

rahma said...

heheheee... paling ku suka... tp bukan barbie tuh, yg warnanya tu bah... piiiiinnkkkk.... cute betul!! ^0^
anw, take care ya!!

AragangTandik said...

Wah bestnya - paling best kalu laki bini ada kegemaran yang sama - melancung. Aku selalu pigi dengan kawan2 je 'the other half' nda suka melancung. Dia lebih pada 'sports.' Aku nda suka 'sports' - aku suka menari n arts.

Nal said...

OK....If I am not mistaken I saw two big brown bags of Louis Vuitton!!!!!

Hahahahahah.....I bet one of them is Damier Neverfull huh?

Cath J said...

Cantinya photo...Cutenya ada barbie butik!!!!

Ina said...

kasi tunjuk itu beg LV aaaa!! mau di tengok haha

Alicia Kee said...

mcm berisi pulak si awang....tembam mukanya...hihihi