Sunday, September 13, 2009

Tag Hari Raya

Oh! Time posa pun ada tag kah. Dan tak sangka pulak ada tag yang bertajuk HARI RAYA. Hahaha... jadi, mari kita bikin ni tag yang telah dihantar oleh Cik Jojo kita.

Here are the rules..:-
1. Link to the person that tagged you and post the rules in your blog.
2. Share Raya facts about yourself.
3. Tag random people at the end of their post and include links to their blog.
4. Let each person know they have been tagged by leaving a comment in their blog.


1) Favourite hari raya song...
Named the singer and title of the song.. Find the song in 
youtube and post it here.  S
ing along to the song as you answer the rest of the questions...



Tajuk lagu: Satu Hari Di Hari Raya - M. Nasir


2) Happiest memory of hari raya 

Ada 2 perkara yang buat aku happy iaitu:

i.  Apabila semua adik beradik balik from KL dan kami berkumpul satu keluarga di dapur or di bilik - time for gossip girls, and;

ii.  Apabila my mummy rasa gumbira or in a good mood.... haa... rasanya itu laa the happiest moment & memory of our Hari Raya. Hanya adik beradik yang faham maksud yang tersirat di dalam tulisan aku ni. Hohoho...  


3) Saddest hari raya....


For me, the saddest hari raya adalah beraya tanpa arwah Lolo (my brother).  Tak mau hurai panjang pasal aku ni jenis orang yang tak suka cerita benda-benda sedih.  


4) Worst hari raya habit....


Pantang nampak kuih raya dihidang sebab aku akan makan kuih raya tanpa henti dan minum minuman ber-gas.  Sebenarnya tak baik untuk kesihatan aku sebab aku ni jenis mudah batuk. Tapi bila beraya di rumah orang, terpaksa jugak melantak. Hahaha... 


5) Favourite kuih raya....


Kuek Conflakes Nenek la... dan biskut minyak sapi (GEE) Kak Ani yang tiada tandingannya.


6) Favourite thing to eat during raya....


Aku suka bah makan lodeh yang warnanya kuning-kuning campurannya ada sayur fucuk, tempe, udang, sayur kacang & nasi himpit tu tapi aku ni ndak pandai memasak bah.  Normally, my sister Kak Itok dan Amoi yang akan memasak setiap tahun. (Ini sebenarnya aku kasih hint-hint sama my sister Amoi ni. Huhuhu).  Jadi apa yang dorang masak, aku makan saja la.  Memang laa sedap bah... Tapi kalo bilang FAVOURITE THING TO EAT DURING RAYA... for me sebenarnya adalah SOTO.  (Terpaksa la aku pigi ke warung di Icebox time raya ke-tiga/ke-4. Harap2 time tu buka la sudah tu warung) Pasal bila time raya... kejeluakan bah sudah makan segala ketupat, buras, lemang, pulut, kari, rendang etc.  Jadi, memang sup juga la yang dicari time tu.


7) A must have during hari raya....
Biskut belinju & Pulut mummy, kari Amoi dan rendang Kak Itok. Agaknya tahun ini apa hidangan dorang ya??


8) Normal first hari raya activities....
Setiap tahun pagi Raya biasanya kami adik beradik akan kena marah dan dijeling oleh mummy pasal kami lambat bangun. Bukan juga kerana kami lambat bangun... tapi kerana my mummy yang lebih awal bangun dari kami. Lepas tu, apa yang kami buat semuanya serba tak kena. Aku pun tak faham. Doiiii..... tapi ni la rutin kami. Entah sampai bila la kami ni ndak akan kena marah.

Then, my uncles & cousins yang baru balik dari sembahyang di Masjid akan singgah ke rumah kami.  Macam satu kemestian ni... jadi adat resam sudah ni rumah kami yang pertama kena hinggap. Huahuahua... Time tu, my uncle Yaacob akan mengomen-ngomen masakan Amoi/Kak Itok - kasi rating la tu konon. Hohoho...

Lepas saja semua dorang balik, kami pun kelamkabut mengemas dan bersiap dengan kadar express kerana takut orang datang ke rumah nanti kami tak dapat bergerak la pulak.  So, biasanya lawatan pertama kami adalah pergi ke Tanjung Batu - ke rumah nenek/Kak Ana, Kak Ani & Cecek.  Lepas tu kalo sempat, kami akan merayap ke rumah Pacik Mail di Apas dan singgah ke rumah Pacik Yacob di Jalan Baiduri (on the way mo balik ke rumah) dan terus pulang rumah - hangkang!!!! Time for titun Zzzz..... kerana panas, penat dan ngantuksssss!!!

Time-time tidur tu... nah tak lama kemudian banyak laa tetamu/keluarga yang datang hinggap... Huhuhu....


9) Mail or e-mails raya cards...
Dulu-dulu aku rajin.  But now... aku MALASSSS!!!


10) Favourite raya movies...
Ndak da la pulak bilang FAVOURITE. Aku ni paling jarang bah tengok crita melayu. So, apa yang kebetulan disiarkan di TV time tu... tingu ja la and akhirnya tu movie yang tingu aku. Huahuahua... (Macam aku dapat bayangkan my sister Kak Itok akan menangis depan tv la seperti setiap tahun.  Dia ni kalo tengok cerita melayu selalunya cengeng!!! Huhuuuu....)


11) When do you start shopping for raya...
Tak tentu la. Sebab aku ni macam tiap-tiap minggu pun shopping. Hahahaha... tapi kalo untuk shoppingan  Raya ni normally time bulan puasa or sebulan sebelum puasa. 


12) Duit Raya .. a must have or not?
Macam aku yang dah kahwin ni... diMUSTiiikan... macam tiada pengecualian.  Tapi zaman aku kecik2 dulu tiada pulak aku terima duit raya. Zaman dah berubah kan... ketara la bah tua sudah ni. Huahuahua..


I tagged:-

Elsa, Amoi, Herda, Azlena, Alicia, Ajelin, Dewi, Kimora, Rahma & Aishah

 

3 comments:

rahma said...

okie dokie... will do the tag ^0^

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]oem software in, [url=http://sunkomutors.net/]software to purchase for[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] adult educational software software reseller canada
its software store [url=http://sunkomutors.net/]buy old software[/url] nero 9 and free download
[url=http://sunkomutors.net/]nero 9 torrents[/url] buy to let software
[url=http://sunkomutors.net/]download microsoft office 2007 enterprise serial[/url] buy old software
download kaspersky anti kaspersky [url=http://sunkomutors.net/]disable nero 9 registration[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy photoshop 5, [url=http://murudobaros.net/]law office software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]adobe acrobat reader 9 softwarefree download[/url] office 2000 "software hacked adobe acrobat 9 pro
where to buy windows xp software [url=http://murudobaros.net/]windows xp microsoft word free download[/url] shop 7 software
[url=http://murudobaros.net/]order software products[/url] downloadable educational software
[url=http://murudobaros.net/]free softwares downloads[/url] adobe photoshop elements for mac
discount software adobe acrobat [url=http://murudobaros.net/]discount oem software[/b]