Tuesday, March 2, 2010

Exploring The Venetian

Sorry... kerana lambat update blog pasal i've been busy lately.... So, mari kita sambung cerita pasal trip Macau i yang tak seberapa ni...

Pendeknya bah masa kami di Macau ni. Begitu suntuk masa... First day sudah hilang separuh hari... pasal check in pun sudah jam 6.30 petang... kira rugi betul aku.  Maknanya aku cuma ada masa satu hari saja untuk explore ni Venetian.  Sebab 14 February 2010 jam 11.00am aku sudah kena check out dari hotel sebab mau bertolak ke HK naik ferry.

Kiranya, aku langsung tidak sempat jalan-jalan ke bandar Macau.  Huk huk huk... sedihnya... Lagi la sedih pasal cuaca di luar terlalu sejuk dan gerimis pulak.  So, susah mo keluar untuk tangkap gambar.  So, terpaksa la aku explore apa yang ada di dalam Venetian ni.  Jom kita lihat gambar-gambar yang tidak seberapa ni...

Wowww..... sempat posing dengan sport car.... aku harap my hubby belikan aku sport car before umurku masuk 40-an. Hihihi.... (Hubby... sekiranya ko baca blogku ni... i want Maserati ok... huhuuuu... Tapi setakat jalan di KK mau pecut di mana tu? Bikin cepat rusak enjin kereta ja. Hohoho...)


Haaa... nampak ni gambar di bawah? Nampak macam langit betul kan.. tapi sebenarnya palsu. Itu cuma siling palsu... macam lukisan/wallpaper laa... ditaruk lampu bah tu supaya terang macam langit konok-konoknya.  Tapi cantek laa... macam real... Ini sebenarnya dalam shopping mallnya (tidak sure tingkat brapa).  Namanya The Grand Canal Shoppes... ini dalam Venetian juga la ni. Ada dua shopping mall nya iaitu The Grand Canal Shoppes and The Shoppes at Four Seasons (<---- yang ni luxury mall laa.... if you want to find LV, Gucci, Chanel etc... semua ada dalam tu).


Cantik bah dia punya mall ni.... macam di Venice kunuk. Hihihi.... Perasan... macam la pernah pigi Venice. Hihihi....


Yang ni gambar ketika kami naik Gondola Ride.  Harga untuk Gondola Ride adalah HK105 per person.  Perjalanannya cuma di sekitar shopping mall tu la yang mengambil masa 10-15 minit rasanya.  Time dia bawa kami naik Gondola tu... sambil laa kami ni dihiburkan dengan lagu yang dinyanyikan oleh si Vittoria yang berbaju belang tu... (Vittoria tu is actually Filipinos). Boleh tahan juga la suara si Vittoria tu.  Konok apabila naik ni Gondola macam berada di Venice laa... Konok laa kannnn....hehehe....


Apabila kami turun daripada Gondola... ooopss... rupa-rupanya... ada cenderahati yang TERPAKSA DIBELI oleh kami.  Mau tau harganya??? Makkkk aiii... punya mahal.... HKD580 untuk barang-barang di bawah ni (sekeping A4 size photo muka kami bertiga, 2 ketul keychain buruk, sebiji snow dome dan sekeping A4 size kalender). Mau ndak mau... terpaksa beli juga la pasal sudah siap muka kami ter-print dalam tu. Hehehe.... 



2 ketul keychain yang buruk


sebiji snow dome 

sekeping gambar A4 size muka kami bertiga...
(sepatutnya berdua lebih baik...)

sekeping A4 size kalender yang ada muka kami ber-tiga lagi...

Selain langit palsu yang unik dan Gondola Ride tu... aku jumpa patung palsu lagi.  Mulanya aku heran kenapa orang asyik ribut mengambil gambar patung-patung ni.  Ohhh... rupa-rupanya... ini bukan patung betul.  Ini patung pura-pura.  Orang hidup bah ni sebenarnya... tapi dia berdiri keras macam patung.  Tapi memang betul macam patung laa... Ramai juga la orang bagi duit sama ni patung.  Pandai buat muka pulak patung ni. Kalau kita kasi dia duit kecil kan, mukanya monyok.  Tapi kalau kita bagi duit besar, dia terus buat muka happy.  Ketara la bah mata duitan kan. Hehehehe....


Dalam mall ni ada kedai MU... macam sesiapa yang masuk dalam Venetian ni kan, harus masuk ke kedai ni... "Football fans get ready for Asia's first interactive football experience now open at The Venetian® Macao-Resort-Hotel. Come experience the passion of the world's most celebrated football club as you step into the boots of your favorite footballers. Immerse yourself in an interactive history of the club, lace up your boots and compete against fans from around Asia in our training zone, get a virtual tour of Old Trafford and see football like never before in our 4D Theatre of Dreams."

Yang ZAIA show tu yang kami tak sempat pigi tengok sebab tak cukup masa.  So agak rugi juga laa... may be next time la kot...


Yang ni gambar di sekitar luar Venetian... sempat ambik beberapa keping gambar saja pasal cuaca terlampau sejukkkkk..... and gerimis mendung....


I think sampai sini ja la cerita pasal my Macau trip yang tidak seberapa ni... Setakat duduk dalam Venetian... tak keluar ke Bandar Macau... manada story kan... hehehe... may be next time we'll be visiting Macau again...

THE END...



3 comments:

Cath J said...

Wowww.... so beautiful la the mall.. terhingin saya mau... tapi yg kena paksa beli souvenir tu yg benci tu ahhahahaha....

YOu go HK from Vietnam?? Boleh kah?? oh I never know.. :)

Agee said...

cantiknya tu mall.. tu langit tiruan pun cantik :)
free2 ja si pengayuh gondola tu masuk gambar kamurang..

i wonder bah itu pengayuh gondola kenapa pakai baju sama ja aah.. belang putih biru.. sebab masa dulu2 sya di NZ naik tu gondola pun itu pengayuhnya pakai baju mcm tu juga

Imperatix said...

LVoe it! Keep posting your wonderful story.