Friday, March 18, 2011

Kek Suji

Believe it or not??? Hari ini dalam sejarah... aku telah terbikin kek!!  Hahaha... Sebenarnya resepi ni telah diberi oleh my opismate si Saima long-long time a go... agak-agak dalam tahun 2000/2001.   Bila nampak orang membikin kek di dalam fb kan.. tiba-tiba kepingin... ada hati mau bikin kek pulak.  Walaupun kek ni tidak la seberapa... tapi ini saja la yang mampu aku bikin.  Kek yang paling simple seumur hidupku pernah ku bikin. Hihihi...

Jadi, malam ni aku telah merajinkan diri dan membuat kek suji ni.  Time aku buat ni kek... takut-takut aku.  Aku lupa-lupa bah macam mana cara-cara mau membikin kek ni.  Aku rasa hampir-hampir ndak menjadi bah kek ku ni.  Berdebar-debar jantungku.  Apa ndaknya... adakah aku pakai butter keras (yang masih sejuk/frozen)... i mean, terus-terus bah aku kasi masuk di mesin penggaul tu.  Ahahahaha... budssss nya aku... Betul-betul aku lupa cara-cara/etika membuat kek bah.  Ketara la bah... ndak tingu tv siaran masak-memasak.  Hina eh aku ni.

Tapi.. berkat kesabaranku menunggu butter ku lembut/cair... sebati jugak adunan kek ni. Hehehe...


Guna ni oven pun aku tidak tau ooh... terpaksa rujuk buku lagi. Hinaaa eh...


Si Hensem pun ndak sabar mau tau samada kek ku ni menjadi kah tidak.  Takut aku kek ku cair/tidak menjadi....

Setelah 45 minit... laki aku siap turun dari bilik sebab terhidu kek ku yang wangi ini.... jan jeles... Walaupun rupanya tidak seberapa... tapi... sedapnya.. mau tau... huhhhh!! Kamu cuba la sendiri... Makan panas-panas ... fuyooo sadapppp ooh!  Tak percaya?? Try la buat.



So, puan-puan... di sini saya mau share resepi kek suji yang simple tapi sedap ini...

Bahan-bahan yang diperlukan:

250gm butter
250gm gula
250gm tepung gandum
220gm telur (anggaran 3 biji)
150gm susu segar
100gm tepung suji
50gm kismis
1 sudu teh serbuk penaik


Cara-cara membuatnya:

*  Rendam tepung suji dan kismis bersama susu segar selama satu jam.

*  Pukul butter dengan gula sehingga kembang kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit.

*  Setelah sebati dan gebu, masukkan adunan tepung suji berselang-seli dengan tepung gandum yang telah dicampurkan dengan serbuk penaik

*  Setelah adunan sebati, bakar kek pada suhu 180c selama lebih kurang 45 minit.
 
*  Untuk rasa yang lebih enak... biarkan kek semalaman dan kemudian hidangkan kepada tetamu puan-puan.


SELAMAT MENCOBA....

6 comments:

CathJ said...

aku tingu struktur itu kek... aku tau sudah sadap...hihihihi...

harus di cuba utk minum petang.. ^_^

itu cara no.1 bah, rendam itu bahan2 bersama kah apa?

Kimora said...

sedap ni kalau kek suji,selalu makan biskut suji ja, nah ni kali mau dicuba ni kek tau, cam belum pernah lagi cuba resepi ini...

Cath, saya rasa direndam la tu together-gether...

Mimi, hahaha part kasi masuk tu butter belum cair tu cam sama lah kita, aku letak cheese ya yang belum betul2 lembut trus rosak hand mixer tu hahaha lucu juga bila ingat balik

CHINA DOLL said...

Cath - iya.. direndam sekali.

Me said...

wow...sdapnya

hermes handbags said...

gucci handbags,gucci shoes,discount gucci handbags,cheap gucci handbags,cheap gucci shoes,discount gucci shoes,gucci wallets on sale,gucci wallets for sale,wholesale gucci wallets,gucci women shoes,gucci clothing,gucci men shoes,2011 gucci handbags,gucci clutches,gucci dress shirt,replica gucci handbags.

Anonymous said...

http://www.markbattypublisher.com/jsp/buytramadol/#hcl tramadol dosage for high - tramadol dosage range