Sunday, February 12, 2012

Amazing! Rumah Terbalik


Eh! Kamu pernahkah dengar pasal Rumah Terbalik ni??? Macam ndak percaya bah ada rumah terbalik kan. Betul nie.... Mula-mula aku nampak orang post-post gambar dalam FB kunuk ada rumah terbalik terletak di Tamparuli. Aku ndak percaya. Hairan aku kenapa ada orang mau buat rumah terbalik. Mula-mula kupikir ada orang tinggal dalam rumah terbalik tu. Rupa-rupanya rumah tu dibuat khas untuk bisnes la pulak... apa lagi... untuk tarikan pelancong la tu. Jangan kan pelancong... orang KK sendiri pun mau datang tingu. Jadi.... dijadikan cerita... aku sendiri telah memijakkan kakiku ke rumah terbalik itu pada hari Sabtu lepas. Senang saja mau cari ni rumah terbalik. Sana Tamparuli... terletak di siring jalan jak. Senang mau nampak laa. Sebelum tu stesen Shell (kalau jalan dari KK).


Gambar rumah terbalik dari pandangan depan bermodel kan dua perempuan jelita. Huwaaaa.... sila jangan muntah!!

Bayaran masuk RM10.00 sekepala untuk dewasa (mykad). Kalau budak-budak RM5 (di bawah 12 tahun). Bagiku kira agak mahal juga bayaran masuknya ni sebab bukan boleh ambik gambar pun masa berada dalam rumah tu. Lagipun rumah tu kecik jak bah. 10 minit jak kita masuk dalam tu round-round lepas tu keluar dan hanya boleh bergambar di luar rumah. Masa kami pigi tu kira agak ramai juga pengunjung yang datang. Jadi untuk masuk ke dalam rumah tu kena bergilir ikut group. Hanya boleh masuk 8-10 orang kali ya. Mungkin dia takut roboh kali sebab macam struktur rumah tu tak kuat. Pasal terbalik kan.

Sebelum masuk tu, kena suruh pukul gong dulu - tanda selamat datang. Welcome To Rumah Terbalik...


Jadi aku kunuk yg mem-volunteerkan diri untuk pukul gong. Hehehe... Masa disuruh pukul kan, macam bengong-bengong aku ni sebab first time kan. Ndak pasti aku di mana mau pukul. Jadi aku main redah... aku pukul la di bahagian atas. Huahuahua. Bulih-bulih aku kena kasi ketawa ya oleh orang. Kurenggg tul. Rupa-rupanya sepatutnya di bulatan tengah tu pulak patut dipukul. Hahaha. Jadi aku kena suruh pukul semula. Bikin malu betul. Tiada bah barang ni di kampungku di Tawau. Hahaha...

After that, kena suruh lagi kami ni mengetuk pintu rumah sebelum masuk tapi tak sempat ambik gambar time tu. Susah mau ambik gambar sebab time tu hujan gerimis. Semasa berada dalam rumah tu kami diberi penerangan kisah mengenai rumah terbalik ni. Aku tidak berapa fokus apa yang dia cerita sebab kebeliangan aku meningu barang-barang dalam rumah tu semuanya terbalik sampai mau feningggg aku. Maksudnya semua la barang-barang melekat di atas siling. Macam-macam la bah ada dalam rumah tu. Segala mesin jahit, set sofa, katil, barang dapur, jamban, perhiasan dinding dan sebagainya... termasuk laa kucing! Hahahaha... of course la kucing palsu bah. Tak kan la kucing yang diawet. Huahuahua.. Oh ya! Semua barang dalam rumah tu tidak boleh disentuh ya. Ndak kuat kali gam nya. Kami yang berada dalam rumah tu pun cuma boleh berjalan di atas karpet merah. Nampak sangat memang rumah tu tak stabil. Risau juga aku lama-lama berada dalam rumah tu. Karang ada mesin jahit jatuh dari siling menimpa atas kepala!!


Gambar diambil dari luar belakang rumah terbalik. Nampak kah ada biskal melekat
di atas tu.



Ini gambar dari pemandangan siring pulak.

Nahh.. ni lagi dasyat. Kereta kancil pun melekat di atas bumbung. Huahuahua...


Aku rasa ndak sampai setengah jam kami di sana. Lepas ambik gambar di luar rumah kami pun blah. Kira enjoy juga la bah sebab kiranya sesuatu yang baru kan dan jarang-jarang jugak la bah pigi tempat begini. So, kamurang bila lagi mau pigi??? Jangan tunggu lama-lama... orang bilang nanti bangas!! Huhuuu...


5 comments:

Anonymous said...

hahahha...mmg ko jd femes la pukul gong d tempat yg salah..hihihi

Anonymous said...

huahuahua...

Anonymous said...

hahahhaaa... kasian tu gong kena pukul tempat yang salah, Lady F juga la femoss..

♕ Mitchell Cullen ♕ said...

nti ada chan bru p ne rumah terbalik.. kna p sblm roboh xD

CathJ said...

oh baru aku terbaca pasal ni tadi... hahahahha... ya kah nda stabil... eee takut... saya paling malas mau membazir duit ke tempat yg nda buli bawa camera... ish....