Wednesday, February 15, 2012

Whiteheads

Tajuk postku hari ni adalah pasal "Whiteheads". Aku mau tanya kamurang bah. Kamu adakah masalah dengan whiteheads?? Aku memang sudah lama mempunyai masalah dengan whiteheads jika dibandingkan dengan blackheads. Dan whiteheads ni la puncanya aku berjerawat jugak. Tension betul aku. Kalau dulu whiteheads ni tidak la mengganggu aku sangat sebab setakat ber-whiteheads di hidung aku rasa itu normal la kan?? Normal kah tu??



Tapi ini mulai sudah pigi ke pipi. Oh no!!!!! Aku pun apa lagi... gatal tangan ni. Malar memicit eh silap! Mem-facial sendiri bah di rumah. Berbiji-biji bah tu whiteheads timbul. Aduiii sedihnya. Terlebih minyak bah aku nie. Kah hormon tu?? Adakah makin tua makin menjadi pulak tu jerawat. Aduiiii.... helpppppp..... bila la aku akan merasai kulit wajah yang halus dan berseri-seri tu aar??? Ini asal orang jumpa aku mesti tanya kenapa dengan mukaku ?!@#$%^&*() BIKIN PANAS!! Bikin hilang confident bah jerawat ni. Sialan betul. Stress aku.

Sudah setahun mengkali aku ni tidak facial gara-gara tempat yang aku selalu facial tu bankrap aar... jadi itu kedai/beauty parlor sudah tutup!! Sekarang ni aku tengah cari tempat facial yang bagus/boleh dipercayai la. Kadang aku tidak suka bah pigi sembarangan punya kedai pasal nanti kena sama tu junior beautician, susah jugak tu tau. Whiteheads ni bukannya boleh sembarangan picit. Kalau salah picit, itu whiteheads tidak mau keluar... nah alamatnya... jadi laa bengkak dan jerawat pun membesar. Actually selalu terjadi sama aku ni. Ndak kira la samada aku yang picit ataupun time aku pigi facial di kedai. Kalau orang tu main tekan-tekan jak alamatnya... aku pulang rumah jak confirm akan bengkak. Kalau bukan bengkak jerawat, kuning masak ranum aaar....

So, lately aku telah membuat assignment di rumah. Aku telah merajinkan diri untuk meng-google apakah itu whiteheads and punca kejadiannya. Mari kita baca sikit.

Whiteheads are form of acne and one of the greatest fears of the beauty – a build-up of oils, serum and dead skin that plugs up your pores. Just like the blackheads, the whiteheads can be also seen in both teenagers and adults. Whiteheads can be shortly defined as: tiny, pearly, white raised spots formed in the skin where skin cells clog and close a hair follicle (the reason why they are also called closed comedones). (No wonder makin banyak whiteheadsku rupanya kesilapanku adalah memakai SERUM selama ini. So, terpaksa la buat sementara ni tidak boleh pakai serum.)


Many people mistake whiteheads for pimples as they both look alike but there is a difference because whiteheads should be removed very carefully. (Nahhh! Dengar tu.... itu la masalahku sebenarnya!! Bila dipicit tapi tak keluar, tu yang jadi pimples!!)



The exact cause of whiteheads isn’t still known for sure but most of the dermatologists suggest that the whiteheads are caused by the accumulation of hardened sebum (oil) in the pores of the skin. If the skin pore closes up then the bacteria will remain under the skin – it will begin to grow and after a few days a whitehead will be formed. (Ini pun masalah ku jugak. Asyik pakai serum/cream yang berada di pasaran khas untuk menutup skin pores... tau-taunya apa jadi!!)

Whiteheads usually occur on different parts of the face, most commonly around the eyes and on the cheeks. Most of the people also get whiteheads on the chest, neck and forehead. Whiteheads are often accompanied with blackheads, pimples and acne. (Habis laaa aku....)

You should never try to remove whiteheads alone at home, never! You should know that whiteheads are different from pimples or blackheads. If you try to squeeze the whitehead you may easily break the skin which will result in permanent, reddish scar. (This is what happen to me now. :((( Huwaaaa..... Tu laa gatal tangan kan. Tapi siapa bah tahan....)

The best way to prevent the formation of whiteheads is to follow a strict skin care regimen, as follows:

  • Clean your face at least twice a day with skincare products that are appropriate for your skin type. Use a facial cleanser that contain salicylic acid or alpha hydroxyl acids as there ingredients help in unclogging the pores.
  • Exfoliate your skin regularly – twice or three times a week. Apply the exfoliating products all over your face, using light, circular motions concentration on the problem areas of the face forehead, nose and cheeks. Try to find a gentle exfoliator with small particles it will encourage newer, smoother and healthier skin cells to grow, helping to unclog the pores. (I'm trying hard nowadays)
  • Even if your skin is oily or mixed you should never forget to apply a moisturizer or a hydrating cream. (Ini la bah yang aku selalu skip ni. Pikir kalau muka berminyak tak perlu pakai moisturizer. Selama ni aku cuma pakai hydrating serum. Tapi katanya SERUM tu la punca whiteheads. Bingung tul.)
  • Once a week steam your face for a few minutes to cleanse your skin in deep. Steaming is very important to loosen debris that may be embedded into the skin. When steaming the face you wide the clogged pores and soften the skin in order to cleanse more easily the impurities, the traces of makeup, the dust, the sebaceous secretions as well as the dead skin cells.
  • You can also use a comedone remover (a comedone extractor ) tool – a handy device to help keep pores free of blackheads and blemishes. It will remove all clogged dark bumps with trapped sebum, bacteria and excess oils dislodging pore blockages leaving skin clear and smooth. This tool should be used immediately after steaming the face.

If you have just a small number of whiteheads don’t do anything – leave them the way they are because sometimes whiteheads go away by themselves in a few days. (Betulkah boleh hilang sendiri??? Ndak laa aku picaya)

You should never try to squeeze the whitehead alone; you had better go to the nearest beauty parlor and consult a beautician or a dermatologist. (Helppppp.... i need a profesional beautician!!! Aku dah pernah jumpa Doktor sebelum ni tapi macam tidak dapat membantu)

The cosmetologists are trained to remove whiteheads and the other forms of acne flawlessly. They use special methods and tools to extract the whiteheads without a risk of skin infections and scarring.

  • The first thing the cosmetologist will do is to steam your face – to widen the clogged pores and to soften the skin in order to cleanse more easily the impurities. After steaming it will be more easily to remove the comedones /blackheads, whiteheads/ and the little pimples.
  • Then she / he will use a sterilized needle to gently prick the tip of the whitehead with the needle. A gentle pressure will be needed to ease out the pus. Basically this is to most common way used by the dermatologist and the beauticians to remove the whiteheads. The method resembles the way a pimple is popped but a higher degree of attention is needed.
Now, kamu sudah understand kah apa itu whiteheads?? Kalau sudah merayap ke pipi tu... kamu paham-paham la tu ya. Itu yang paling bikin stress tu. Walaupun mungkin tidak la berapa ketara tetapi setiap kali aku menyuci mukaku, aku dapat merasakan kehadiran timbulan-timbulan whiteheads tu di permukaan kulit mukaku and I hate it! Siapa bah suka kan.

Jadi kesimpulannya... aku tidak mau jumpa doktor ok. Bulihkah kamurang rekomen aku tempat facial yang bagus dan boleh dipercayai?? Mungkin bagi kamu masalahku ni tidak la berat sangat. Tapi aku mengidamkan kulit yang licin dan bersih bah. Jeles bah aku tengok muka orang yang bersih, licin, flawless, tidak berminyak gitu. Ini aku baru mekap satu jam sudah luntur! Pa macam oooo..... Sesiapa yang ada tips-tips tu atau mempunyai masalah yang sama, bah... please la share sikit di ruangan komen ya. I would appreciate it. Thanx!


16 comments:

♕ Mitchell Cullen ♕ said...

same goes here.. hairan aku ne, sejak pindah kl ne mula2 lah whiteheads ne meyinggah tmpt sya dgn bahagia nya.. I never had whiteheads before apalagi jerawat. smpi sya pndah kl bru mula ne pykt, so obvious dirty btl ne place.. almost everytim sya picit ne whiteheads, enda pndai abes2

Va Va Voom said...

Try sana herbaline utk facial muka...ok juga tu sana:)

Rose Flower said...

Sa ni jarang juga pigi facial2 ni sendiri saja bikin aku whiteheads tu tidak juga tapi blackheads arrr macam biasa lah gatal tangan juga mo p picit tapi mo control2 juga kalo ndak luka2 muka ku.

But kalo facial i think herbaline ok juga tu sa pernah juga try di sana. Macam di star city tu tempatnya...

CathJ said...

Mmm... white heads tiada lah pula... tapi pandai sudah berbiji2 ni muka after I changed to shu uemura products.. cleanser dia punya lah berminyak... kita mau cuci muka supaya buang minyak, tapi pencuci dia oil base... nah apa mcm kau... botol besar lagi saya beli...alamat nya kena kasih habis dulu baru tukar balik product yg lama... aku tukar dari yg lama konon, nda cukup putih tu muka... mau lah konon try shu uemura punya... alahai.... mcm bagus lagi yg product lama aku tu (Michelle Lazar dari Radiance perfect group malaysia, ada baru buka kedai nya di lintas sana)..
problem kulit saya sekarang gelapppp.... heran aku... mengalahkan tgn dan kaki...hahahahah... ni gara2 nda pakai sunblock for face lah ni... hayaaa...

all the best with your skin my fren... :)

Aishah Irene Galibon Jr. said...

kak..guna white egg sajak bah..lagi natural dan more effective..plus,bagi moisture kulit jgk tu..good luck :)

Malicious Mind said...

aku pergi derm sense api api for facial. so far ok la. maybe u should try

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sy pnya muka tidak jgk la halus mulus tulus...hehehe..tp teda la itu whiteheads..yg sy tau la kn..klu kta selalu pakai itu foundation..muka kta teda dpt bernafas..dlu2 sy teda tau..nah lps sda tau..apa lg takut la sda pakai foundation..bole pakai founadation tp bkn utk spjg hari..myb 2-3 jam buli lah..klu facial yg picit2 tu bgs jgn selalu buat..n yg gna stim2 tu pn jgn guna..putih telur pn..mmg bgs utk bukak itu pore2..tp its make lubang2 tu mkn bsr2..lama2 makin byk..dlu2 sy selalu kunu bt gtu..lps tu mmg nmpk tu pores2 d muka makin byk..terus stop cpt...herbaline tu my fren yg ada jerawat p facial sna nah makin be jerawat n merah2 muka dia..sda la kna suru beli itu ini beratus2..last2 syg duit dia saja..ndak pn dia berani pakai lg tu produk..sy kc syor ko just guna pencuci muka..foundation ganti dgn lotion spf 50..baru pakai saja loos powder..kdg hormon jgk bh tu..cari la kolagen ka or any vitamins yg ko sesuai..ko p la beli itu mesin facial elken..hari2 ko buli facial d rmh..buli kc kicil pore jgk tu..just 10 minit saja setiap hari..ko google "eternal beauty"..bgs tu save duit n x pyh2 ssh cari kadai facial yg kc sakit2 muka ko..picit2 sna cni...blk rmh tingk muka..merah2 plk..

Kimora said...

aku ada juga ni Mi tapi sikit ja banyak yang black ( i hate these things hahaha), sama lah main picit tp last2 aku kasi biar ja, sakit mau mateee...

last2 aku guna air suam bikin kasi buka tu pore masa cuci muka (especially time scrub), alhamdulillah kurang skit lah banding dulu hahaha tambah lagi tu TAB EX, semakin berkurangan.

Anonymous said...

sy punya problem mcm 2..xtau mau try apa lg. now, sy pergi jumpa doktor..dia suruh sy mkn ubat hormon. sy nak try dlm 2 3 bulan..klu ok syukur la..klu x..sy pn xtau da mau bt apa2..huhu.

Hilang confident mau jumpa kwn2..:(

Anonymous said...

through my experience yg selama ni ada byk tu blackhead and whitehead,mmg xkan hilang kalau facial saja. But its totally changed lepas sya amalkan mkan kollagen. Muka sya kurang whitehead+blackhead sudah, and pores tu makin kecil.

bOleh cuba kalau mau... :) sya mkn Catalyst Collagen + Vco (myk kelapa dara) seriously kulit yg pores besar ni, sgt2 mujarab. Di kk pasti ada yg jual.

lepas mkn dlm 1bln tu pasti nampak hasil whitehead kurang :)

SELAMAT MENCUBA ;)

CHINA DOLL said...

Anonymous, ahhh... biar betul?? Mana mau dpt tu?

Anonymous said...

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say
that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!


My site - forex trading

Anonymous said...

Thanks for every other great post. Where else may just
anybody get that kind of info in such a perfect approach of writing?
I have a presentation subsequent week, and I'm at the look for such info.

Also visit my webpage ... black Hair

Anonymous said...

Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It
truly useful & it helped me out much. I hope to present something
again and aid others such as you aided me.

My web blog; hair regrowth shampoo [articles-publisher.com]

Anonymous said...

Boleh cuba DELIMA COLLAGEN... Sangat mujarab.. Rm70 sahaja. Produk drpd BIORICH. Apa2 boleh hubungi 017-5338161 or like page kami BIOASLI/BIORICH.

Skincare Terbaik said...

Sampai sini sbb cari review pasal facial treatment Michelle Lazar - saya baru beli voucher groupon, so hrp2 hasilnya memuaskan! :D Sgt interested mo buat extraction utk kasi hilang blackhead di hidung.