Friday, December 14, 2012

Manila Trip

My Manila trip agak membosankan!  Kalau kamu tanya aku samada aku mau datang sini kah lagi... aku akan cakap, "this is my first and last trip".  Aku ndak mau sudah datang sini.  Huhuuu... Kenapa?? Kamu kena baca postku ni sampai habis baru kamu tau kenapa ya.......

Kami datang ke Manila for 4 days and three nights only.  Hari pertama jak terus pigi tengok konsert JLO.  So, hari kedua tu kami sewa kenderaan with supir untuk 5 jam sahaja.  Jadi dalam masa 5 jam tu... campur lagi jem... hanya ini saja yang sempat kami pigi lawat.  Sila la tengok gambar ya.

Day 2  




Berhenti sekejap bergambar di Rizal Park.  (It reminds me of my Boss.  Hahaaa).  Ambik-ambik foto sekejap... lepas tu kami gerak ke Fort Santiago.


Fort Santiago is located in the northern part of the Walled City.  In pre-colonial times, this was the site of Rajah Soliman's "kuta" or fort.  The Spaniards under the term of Governor General Gomez Perez Dasmarinas fortified what was originally stone structures.  Other governors general continued to modernize Fort Santiago's defenses.  Which makes it probably the best laid-out portion of the walls.



Memorial Cross


Yang ni aku tidak tau apa ya.  Aku nampak benda ni pelik so aku minta ambik gambar saja.  Macam orang space jak tu kan.




Lama juga la kami  di dalam ni.  Bayaran masuk ke Fort Santiago P75.00 only.  Selepas tu kami bergerak untuk melawat mana-mana gereja berdekatan.  So, kami berenti di Manila Cathederal tapi malangnya it's closed for renovation.  Oleh itu hanya boleh bergamballl di luar saja la.  Hehehe....






Lepas tu kami ke San Agustin church pulak.  Nasib kali ni buka.


San Augustin Church, constructed during the Spanish colonial period was declared by UNESCO as World Heritage site in 1993 under the collective title Baroque Churces of the Philippines.




Selepas tu kami beredar dan singgah ke satu gereja lagi.  Kali ni kami ke San Sebastian Church.  Malang tidak berbau lagi.  Church nya tutup lagi kerana it's lunch time.  Hehehe... So, hanya boleh ambik gambar dari luar.  Itupun sekejap saja pasal ada guard halau kami.  Ndak boleh konok kereta sewa kami parking di situ.  Hahaa... so, kami pun beredar la.




Basilica Minore de San Sebastian better known as San Sebastian Church is the only neo-gothic steel church in the Philippines and in Asia. (It's minty green ooo....)


Oleh kerana kepenatan half day tour, destinasi terakhir kami adalah..... shopping mall.  Yang dinanti-nantikan.  Hehehe... Setelah berbincang, mesyuarat bersetuju agar kami pigi ke Greenbelt.  So driver stop kami di Greenbelt 5.


Semangat si Mel posing depan Greenbelt 5.  Hehehe...   Sedikit penerangan mengenai shopping mall Greenbelt.  Sila baca ya.

shopping complex in MakatiGreenbelt in Ayala Center is said to be the first premier lifestyle center in the country. It offers a mix of restaurantsretail shops and entertainment amenities that range from low-end to high-end. As such, the complex has become the beehive of expats, a place to see and to be seen.

The mall has two indoor buildings and a couple more open-air shopping centers divided between five sections: mostly appliance stores at Greenbelt 1, designer clothing shops at Greenbelt 3, and high-end shops of local and international brands at Greenbelt 4 and Greenbelt 5

An explosion in Glorietta on October 2007 ripped through Greenbelt 2, which is why it is still under construction.  Restaurants in Greenbelt 1 are mostly fast food, while Greenbelts 2 to 5 feature sit-down cafés andrestaurants. Among the most popular ones are Café HavanaTemple BarSeattle’s BestHard Rock Café, and Chili’s.  Fely J’s in Greenbelt 5 and Sentro in Greenbelt 3 offer Filipino fusion cuisine. There is also the Indian-inspired BollywoodRed Box KTV barIce Bar, and Greenbelt 3 3D theaters for late-night entertainment.  (Maklumat dicopy from:  http://www.manilagateway.com/entertainment/greenbelt.html)


Tiada aku beli apa-apa di Greenbelt dan yang peliknya belum ada Xmas sale sedangkan kami di sana 27 November 2012 sudah.  Dari Greenbelt kami jalan kaki ke Glorietta Mall.  Punya buruk ni Glorietta mall. Ndak sanggup aku ambik fotonya. Aku rasa dia hidup pun sebab ada SM Departmental store jak di sana.  Kalau di Manila kan dia punya shopping mall di mana-mana pun mesti ada SM Departmental Store.  SM ni macam Parkson atau Metrojaya la bah kalau kita di Malaysia.  Tapi buruk-buruk macam manapun sempat juga aku terbeli barang di sini ya.  Hehehe.... Terpaksa.... pasal satu hari berjalan tak kan la tiada rembatan langsung kan.  Mau tengok barang yang aku beli?? Enduk bah.... ini jak bah.



Ini adalah tempat jam. Aku tertarik dengan colournya.  Turqoise.  Harganya pun quite cheap. Baru RM40 gitu.



Nah chantek kah kasutku?  Murah aje.  Baru RM90++.  Aku mau cari yang lebih murah tapi aku tidak jumpa la pulak.  Yang ni tak brapa tinggi.  Tingginya just nice dan selesa.  Harap-harap la.  Belum lagi aku pernah pakai.  Ntah bila la baru mau rasmi ni.  Kalau mau pakai time Xmas tak dapat sebab Xmas nanti aku pakai boots.  Toinkkk.....



Lepas tu kami semua pajak ni dried mangoes di SM untuk bawa pulang kasi orang.  Aku rasa di SM jak yang paling murah.  Ndak ingat brapa harganya.  Dalam RM10 kali ya.



Sempat beli dan tapau 4 kotak Brownies Unlimited punya sedappp....... dan murah ya.  RM12 kalau ndak silap harganya ni untuk 12 pieces. 


Day 3 

Day 3 ni kira macam hari terakhir kami untuk bershopping.  So, awal kami bertolak.  Before 11am kami sudah gerak from our hotel.  So, destinasi kami adalah ke Mall of Asia.



Sedikit penerangan mengenai Mall of Asia.

The 42-hectare Mall of Asia (MOA) or SM Mall of Asia in Pasay City is the second biggest mall in the country and the fourth largest in the world. Situated in the southern end of EDSA at Bay City in Pasay City, the mall attracts at least 200,000 visitors daily for its IMAX theaterdining and shopping establishments, food court, supermarket and open-air entertainment mall.


Sebenarnya Mall of Asia ni nampak saja besar.  Tapi tiada apa-apa bah ni.  Kedainya sikit saja.  Yang kasi besar tu dia punya SM departmental store tu la.  Dan di sini banyak kedai makan. Alamakkkk... Lupa update pasal makanan.  Ermm.... ndak ku tau di mana sudah gambar makanan-makananku tu.  Ahh biar la... Ndak jugak happening makanannya. Memang agak susah la mau cari makanan halal di Manila ni. Aku rasa Mall of Asia ni macam Mid Valley la gitu. Ndak banyak barangku di sini.  Entah laa.  Ndak happening mana pun sebenarnya Mall of Asia ni. Aku rasa kami cuma jalan 2-3 jam jak then kami pigi ke Greenhills.  

Walau bagaimanapun, nasib ada juga rembatanku di sini.

Macam ranggoli kan.  Hehehe.  Only RM28. 

T.shirt for souviniers

Handmade purse for souviniers

Me and my sister setuju pigi ke Greenhills berdua.  Manakala Mary & Mel tetap mau bershopping di Mall of Asia.  Kalau mau pigi Greenhills ni agak jauh juga la dan jem sangat.  Dari Mall of Asia macam mau 45 minit baru sampai.  Tapi tambang teksi kami bayar baru dalam RM15 kali.  Hehehe...  Tambang teksi di Manila memang murah yang penting teksi bermeter dan boleh dipercayai la.




Sedikit penerangan mengenai Greenhills Shopping Center.


Greenhills Shopping Center, located in San Juan, is a mid-to-upscale bargain center catering to all social classes who are looking for cheap thrills with stylish branding. With thousand of stores and stalls, one needs more than a day to finish roving around the center. The shopping arcades are usually crowded every Christmas as young and old people troop to Greenhills not only to buy gifts and giveaways but also to witness the lifesize mannequin show, that is the "Christmas on Display" (C.O.D.). Tourists and foreign visitors are also brought here to shop for cheap versions of branded items as well as Filipiniana souvenirs.


Kami shopping di sini sampai ke malam sehingga menghadapi masalah untuk balik ke hotel sebab rupanya susah mau dapat teksi di sini.  Kena tunggu lamaaaaaa.... Aku rasa macam mau 2 jam kami tunggu teksi.  Sadishhh eh. My sister dapat beli banyak barangnya di sini.  Dia sangat berpuas hati shopping di sini. Memang murah betul barang di sini.  As for me.... aku cuma terbeli ini saja la....

Unique bid necklace for RM38 only after discount.  I am happy and very satisfied with the price.

Another t.shirt for souviniers

and.... hehehehe..... LOL....


It's actually a pen! I'm buying this for my girlfriend.  Hahaha....

So, itu saja la hasil shoppinganku selama aku di Manila.  Memang tidak banyak. Tak sampai RM1ribu aku belanja.  Duitku cuma habis untuk bayar makan minum dan transportation saja.  


Day 4 

Time to go home...  Jam 11am bas bertolak dari hotel ke Airport Clark.  Perjalanan mengambil masa 2 jam untuk tiba di Airport Clark.  Punya jauh rupanya.... huhuu.... Sudah tu buruk dan kecik lagi tu airportnya. Bagus lagi airport AirAsia di KK.  Besar lagi.

Our flight jam 3.30pm dari Manila.  Nasib tak delay. Tiba di KK dengan selamat dan lebih awal iaitu jam 5.30pm.  My sister pulak flightnya delay sikit.  Sepatutnya dia deluan belayar tapi akhirnya kami pulak yang terbang dulu.  Dia punya flight jam 3.40pm.

Kesimpulannya.... kalau kamu tanya aku samada Manila best kah tidak.... aku cakap tak best.  Pasal tak banyak barangku di sini walaupun Manila lebih murah.  Aku lebih prefer Thailand, China or Hong Kong for shopping.  So, i'm not happy la for this trip.  THE END.



3 comments:

CathJ said...

nah tau sudah aku... kalau p manila setakat di town2 kali nda best... ada kali resortnya... stay resort ja lah nampaknya... :)

Anonymous said...

Hi. You really gorgeous. Can I have email or phone number? <3

N.Aima K said...

hallooooo berapa kamu bayar tu supir utk 5 jam?